IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо България е привлекателен партньор за търговията с вино?

2021 г. е била добра за българското вино, но е отчетен малък спад в количеството, твърдят експерти

20:36 | 16.11.21 г.
Защо България е привлекателен партньор за търговията с вино?

Винената култура в Украйна се развива уверено и търсенето расте, а България е привлекателен партньор за търговията с вино. Това коментираха пред Bloomberg TV Bulgaria Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино, Иван Плачков, председател на Украинско-Българската търговско промишлена палата, и Стефан Софрониев, завеждащ служба СТИВ към Българското посолство в Украйна

От разговора стана ясно, че в началото на месеца Българската асоциация на износителите на вино е участвала в най-големия за Украйна форум за виното, където са сключени първите договори за експорт на наши вина от няколко български изби. 

В Украйна през последните години винената култура расте и напитката заема най-голям процент на потребление от алкохолните напитки. Масово се консумира вино от Франция и Италия. Расте и производството на украинското вино от Бесарабия, като има големи перспективи за българското вино, уточни Стефан Софрониев. Той добави, че украинците помнят и търсят българското вино.

Последните години се наблюдава активизиране на двустранните икономически отношения България и Украйна. През последните 2-3 години годишния стокообмен възлиза на около 1 млрд. щатски долара, а товарооборотът е разнообразен, допълва Стефан Софрониев.

Според Галина Нифору реколтата за 2021 г. е била добра за българското вино, но е отчетен малък спад в количеството. Тепърва се очаква реализацията на продукцията на вътрешните и външните пазари, добави тя.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още