IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се връща към мрачните дни на Covid-19

Много държави въвеждат нови ограничения, за да се опитат да овладеят ръста на новите случаи

16:53 | 14.11.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Сякаш няма пандемия купонджии в луксозни тоалети се блъскат един в друг, докато отброяват до началото на годишния карнавален сезон в 11 часа сутринта на 11 ноември. В Париж баровете и клубовете са отворени до късно и са пълни до пръсване в сряда, Денят на примирието, което е национален празник. В Амстердам е обичайна гледка кафенетата да са препълнени.

Вместо да предвещават началото на празничния сезон с кулминация Коледа, тези нощи може да са били последно ура, тъй като четвъртата вълна на коронавируса залива Европа. Множество нидерландски градове вече са отменили популярните паради, които за радост на децата на нацията отбелязват ежегодното пристигане на Синтерклаас този уикенд. Заплашени от отмяна са и коледните базари в Германия, пише британският в. Guardian.

„Не можете да си представите да стоите на пазара и да пиете греяно вино, докато болниците са пълни“, коментира миналата седмица премиерът на Саксония Михаел Кречмер, който призова федералното правителство да предприеме трудната стъпка.

Нидерландия стана първата западноевропейска страна, която наложи частично блокиране. Берлин забрани на неваксинирани да посещават ресторанти, а Франция се надпреварва да подобри кампанията си за бустерна доза.

Европа, въпреки всички мерки обаче, пак е в епицентъра на пандемията. Според Световната здравна организация (СЗО) заразените с коронавирус в целия континент са се увеличили със 7% и смъртните случаи – с 10%, през последната седмица. Данните показват, че това е единственият регион в света, където броят на новозаразените с вируса и смъртните случаи непрекъснато се увеличават.

Близо две трети от новите случаи на коронавирус по света – около 1,9 млн., са в Европа, според СЗО. Така се отбелязва шеста поредна седмица, в която разпространението на вируса се увеличава в целия континент. Няколко страни преживяват пета, а не четвърта вълна.

С изключение на Централна и Източна Европа, където обхватът на ваксините е значително по-нисък, хоспитализацията и смъртните случаи като цяло остават много по-ниски, отколкото преди година, а националните различия в превантивните мерки затрудняват да се направят общи заключения.

Експертите са съгласни, че комбинацията от по-слаба ваксинация, намаляващ имунитет сред хората, ваксинирани рано, и нарастващото самодоволство относно маските и дистанцирането, след като правителствата облекчиха ограниченията през лятото, е най-вероятната причина за разпространението на вируса сега. „Ваксините правят това, което беше обещано: предотвратяване на тежки форми на заболяването и особено на смъртност. Те обаче са най-мощният ни актив само ако се използват заедно с превантивни мерки“, коментира Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа.

Ваксинацията в Европа е с най-голям обхват в Южна Европа, като Португалия, Малта и Испания са ваксинирали напълно повече от 80% от възрастното си население. Италия не е много по-назад със 73%, според данни от OurWorldInData.

Последна актуализация: 10:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
vzhekoff
преди 2 години
Мога да уверя всички ваксинирани, че ще минат през вируса. Колкото по-рано, толкова по-добре. Боденето не само не помага, ами носи вреди. В бундесрепубликата ограничиха т.нар. "ваксина" Модерна (това е втората "ваксина", след астрата, която се ограничена). Изминаха има няма 4-5 месеца от първите две игли и дойде трета. Значи с това темпо в края на март ще е четвъртата хипер-гига-мега-тера-ултра подсилваща доза. Така е, някои производители и продавачи яко се подсилиха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
doba
преди 2 години
Вай, вай, вай, каква стана тя. Боцкането май не помага, а предлагат вече трето и четвърто такова. Стана като 'ние сме на всеки километър, и така - до края на Света!'
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
има нещо гнило в дания , налЕ ....?! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Що бе? Нали навсякъде се ваксинираха над 70-80%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
cyclop
преди 2 години
Що си слагате името под пуснати по радиоточката статии бе, пaлячoвци. https://***.dnes.bg/koronavirus/2021/11/14/zashto-evropa-se-vyrna-kym-mrachnite-dni-na-covid-pandemiiata.510367#comment-newest
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
Децата не са в рисковата група, но всичко е под ножа... В Канада ги боцкат без знанието на родителите. Тотална тирания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
Ханс Клуге каза миналата седмица, че властите трябва да ускорят ваксинацията, вкл. бустерните дози за рискови групи и дози за тийнейджъри. Повечето хора, хоспитализирани и умиращи от Covid-19 днес, не са ваксинирани, казва той.....................безсмъртие все още не обещавате , нали ?............: )))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още