IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се връща към мрачните дни на Covid-19

Много държави въвеждат нови ограничения, за да се опитат да овладеят ръста на новите случаи

16:53 | 14.11.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Седемдневните средни стойности на новите ежедневни инфекции са най-ниските в блока в тези страни, около 100 на милион души, а в регионите, където приемането на ваксини е ниско, те нарастват. Триест, където миналия месец се проведоха големи протести срещу зеления пропуск в Италия, има два пъти по-големи ежедневни случаи в сравнение със средното за страната. „Върнахме се към мрачните дни на пандемията“, каза миналата седмица ръководителят на едно от отделенията за интензивно лечение в града след бума на хоспитализациите. Около 90% от хоспитализираните там не са ваксинирани.

Нидерландия, Франция и Германия, където покритието с ваксини е само с няколко процентни пункта по-ниско, също започват да регистрират ръст на случаите на коронавирус, което показва предизвикателството дори за правителствата с относително високи нива на приемане на ваксините.

Нидерландия, която ваксинира напълно 73% от възрастното население, влезе в триседмично частично блокиране от събота. Барове, ресторанти и магазини за стоки от първа необходимост ще могат да работят до 20 ч., а несъществени магазини и услуги – до 18 ч. Домашните събирания се ограничават до 4-ма гости.

Страната, която облекчи повечето ограничения през лятото, регистрира средно за седем дни нови случаи от 609 на милион тази седмица, което накара правителството да се отклони от обещанието си да отмени всички ограничения до края на годината.

Близо 69% от възрастното население на Франция също е ваксинирано, според OurWorldInData. Здравен пропуск, показващ доказателство за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест, е необходим за влизане в магазини, барове и ресторанти, качване на самолет или влак за дълги разстояния от лятото, а маските остават задължителни на закрити обществени места. Новите случаи обаче нарастват с двуцифрени проценти всяка седмица от месец. „Това, което преживяваме във Франция, очевидно изглежда като началото на пета вълна“, коментира миналата седмица здравният министър Оливие Веран.

Президентът Еманюел Макрон каза, че от 1 декември хората на възраст над 65 години и хората в рисковите групи, които не са получили трета доза ваксина, вече няма да имат право на здравен пропуск, като в същото време програмата за бустерните дози ще обхване и над 50-годишните.

Германия, където 66,5% от възрастното население е ваксинирано срещу коронавирус, също е на прага на четвърта вълна, която може да бъде най-тежката досега. Страната регистрира най-високите дневни нива на заразяване за последните две години през последните пет дни, с 48 640 нови случая в петък, след които средното за 7 дни нараства до над 381 на милион души.

Ръководителят на германската агенция за контрол на заболяванията предупреждава, че отделенията за интензивно лечение са изправени пред безпрецедентно напрежение. Най-тежко засегнатите провинции обмислят блокиране.

От понеделник в Берлин само хора, които са били ваксинирани или са преболедували наскоро, ще могат да посещават ресторанти, кина и фризьорски салони. Федералният здравен министър Йенс Шпан предложи подобни правила за участие в публични събития. Кристоф Шпинер, инфекционист в университетската болница в Мюнхен Rechts der Isar, постави под въпрос дали дори тези мерки биха били достатъчни. „Това, от което се нуждаем сега, са съгласувани и строги действия от федералното правителство и не съм сигурен, че в момента имаме такива, коментира той пред Observer.

С най-ниския процент на ваксинирани (малко над 65%) и най-високия процент на заразяване (повече от 1000 дневни случая на милион) от почти всички западноевропейски страни, Австрия налага блокада за неваксинирани.

Последна актуализация: 10:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
vzhekoff
преди 2 години
Мога да уверя всички ваксинирани, че ще минат през вируса. Колкото по-рано, толкова по-добре. Боденето не само не помага, ами носи вреди. В бундесрепубликата ограничиха т.нар. "ваксина" Модерна (това е втората "ваксина", след астрата, която се ограничена). Изминаха има няма 4-5 месеца от първите две игли и дойде трета. Значи с това темпо в края на март ще е четвъртата хипер-гига-мега-тера-ултра подсилваща доза. Така е, някои производители и продавачи яко се подсилиха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
doba
преди 2 години
Вай, вай, вай, каква стана тя. Боцкането май не помага, а предлагат вече трето и четвърто такова. Стана като 'ние сме на всеки километър, и така - до края на Света!'
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
има нещо гнило в дания , налЕ ....?! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Що бе? Нали навсякъде се ваксинираха над 70-80%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
cyclop
преди 2 години
Що си слагате името под пуснати по радиоточката статии бе, пaлячoвци. https://***.dnes.bg/koronavirus/2021/11/14/zashto-evropa-se-vyrna-kym-mrachnite-dni-na-covid-pandemiiata.510367#comment-newest
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
Децата не са в рисковата група, но всичко е под ножа... В Канада ги боцкат без знанието на родителите. Тотална тирания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
Ханс Клуге каза миналата седмица, че властите трябва да ускорят ваксинацията, вкл. бустерните дози за рискови групи и дози за тийнейджъри. Повечето хора, хоспитализирани и умиращи от Covid-19 днес, не са ваксинирани, казва той.....................безсмъртие все още не обещавате , нали ?............: )))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още