IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се връща към мрачните дни на Covid-19

Много държави въвеждат нови ограничения, за да се опитат да овладеят ръста на новите случаи

16:53 | 14.11.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Немскоговорящите Австрия, Швейцария и Германия са с най-високите нива на неваксинирани възрастни в Западна Европа, въпреки че е трудно да се определят конкретните причини за колебанието на хората да приемат ваксина. В сравнение с южноевропейските държави като Италия или Испания, и трите страни досега преминаха сравнително леко през предходните вълни на вируса, което може би кара мнозина да подценяват колко смъртоносен може да бъде той.

Те също така относително приемат, дори подкрепят, „алтернативната медицина“: в Германия например хомеопатичните лекарства могат да бъдат покрити от много от задължителните здравноосигурителни фондове. В бившата социалистическа Германска демократична република разпространението на морбили и грип традиционно е високо, като Саксония, Тюрингия, Бранденбург и Саксония-Анхалт в момента са на дъното на националната диаграма за ваксинации срещу Covid.

Специалният комисар на правителството за Източна Германия Марко Вандервиц предположи, че скептичността към ваксините може да има политическо измерение в родния му регион Саксония, бастион на крайнодясната Алтернатива за Германия. „Има ясна връзка между подкрепата за AfD и отхвърлянето на ваксините“, казва той. В Австрия крайнодясната Партия на свободата (FPÖ) също подкрепя антиваксърските възгледи с още по-голям ентусиазъм.

Междувременно в Централна и Източна Европа бедността, лошото здравно образование и дезинформацията се комбинират с вкоренено недоверие към правителствата и държавните институции, което доведе и до изключително ниски нива на ваксинация сред населението. В резултат на това девет държави от Централна и Източна Европа понастоящем са сред лидерите по смъртни случаи от коронавирус в ЕС. Румъния и България имат най-високите дневни нива на смъртност в блока – около 22 на милион, което е повече от 30 пъти над нивата във Франция, Испания и Португалия.

В Румъния само 34,5% от възрастното население е напълно ваксинирано, а в България делът е малко над 23%. И в двете страни вече действат по-строги ограничения. Латвия – друга източноевропейска държава с ниско ниво на покритие от ваксини, наложи четириседмично блокиране още в средата на октомври. Чехия, Словакия и Русия също затегнаха мерките.

В Западна Европа въпросът сега е дали страните могат да ограничат тази последна вълна без да се налага да прибягват до пълномащабни блокирания. Експертите казват, че отговорът вероятно е да – мерки като дистанциране, маски и ваксини за закрити места ще бъдат жизненоважни. „Ако едно от тези неща липсва, ще видим ситуации, каквито сега виждаме в някои източноевропейски страни“, казва Антонела Виола, професор по имунология в италианския университет в Падуа.

Ханс Клуге каза миналата седмица, че властите трябва да ускорят ваксинацията, вкл. бустерните дози за рискови групи и дози за тийнейджъри. „Повечето хора, хоспитализирани и умиращи от Covid-19 днес, не са ваксинирани“, казва той.

Общественото здраве и социалните мерки са еднакво жизненоважни, посочва той и допълва, че според СЗО 95% от универсалната употреба на маски в Европа може да спаси почти 200 000 живота. Прилагани „правилно и последователно“, превантивните мерки „ни позволяват да продължим живота си, а не обратното“, казва Клуге. „Превантивните мерки не лишават хората от свободата, те я гарантират“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
vzhekoff
преди 2 години
Мога да уверя всички ваксинирани, че ще минат през вируса. Колкото по-рано, толкова по-добре. Боденето не само не помага, ами носи вреди. В бундесрепубликата ограничиха т.нар. "ваксина" Модерна (това е втората "ваксина", след астрата, която се ограничена). Изминаха има няма 4-5 месеца от първите две игли и дойде трета. Значи с това темпо в края на март ще е четвъртата хипер-гига-мега-тера-ултра подсилваща доза. Така е, някои производители и продавачи яко се подсилиха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
doba
преди 2 години
Вай, вай, вай, каква стана тя. Боцкането май не помага, а предлагат вече трето и четвърто такова. Стана като 'ние сме на всеки километър, и така - до края на Света!'
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
има нещо гнило в дания , налЕ ....?! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Що бе? Нали навсякъде се ваксинираха над 70-80%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
cyclop
преди 2 години
Що си слагате името под пуснати по радиоточката статии бе, пaлячoвци. https://***.dnes.bg/koronavirus/2021/11/14/zashto-evropa-se-vyrna-kym-mrachnite-dni-na-covid-pandemiiata.510367#comment-newest
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
Децата не са в рисковата група, но всичко е под ножа... В Канада ги боцкат без знанието на родителите. Тотална тирания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
Ханс Клуге каза миналата седмица, че властите трябва да ускорят ваксинацията, вкл. бустерните дози за рискови групи и дози за тийнейджъри. Повечето хора, хоспитализирани и умиращи от Covid-19 днес, не са ваксинирани, казва той.....................безсмъртие все още не обещавате , нали ?............: )))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още