fallback

Защо България губи работна сила?

40% от работната ръка в страната страда от хронични заболявания, твърди Томчо Томов

21:33 | 01.12.21 г. 6

Застаряването на работната сила е тенденция, която се наблюдава в целия свят. България не прави изключение, нещо повече – заради демографските характеристики на нашата страна ние сме на водещо място в Европа по темп на загуба на работна сила. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към Българска стопанска камара (БСК).

“След 20 години около 40% от работната сила ще бъде представена от хора, които са над 50-годишна възраст. При тях и дори при хората в пенсионна възраст, около 65 години, се забелязва силна икономическа активност”, каза гостът.

Всички тези фактори карат работодателите да мислят как да удължат продължителността на работния живот. Това е и причината хора на по-висока възраст също да бъдат приемани като ресурс. Към тези фактори трябва да прибавим, че около 40% от работната ръка страда от хронични заболявания. Водещи са белодробните заболявания, хипертония, диабет. Това се отразява на работоспособността, обясни още експертът. 

“Ключов момент за работодателите е да създадат здравословна среда за работа. Цялата организация на работния процес да бъде съобразен с възрастовите особености на служителите”, посочи Томов.

Той заяви, че в момента на пазара на труда работят 4 поколения, които имат сериозни различия помежду си от гледна точка на мотивация, желания, ценности и очаквания от работодателите. Освен това, казва Томов, дигитализацията на работните процеси също допринася за поколенческите разлики.

Целия разговор можете да чуете във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още