IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще изпрати ли България оръжие за Украйна?

Ако страната сключи сделка за военна продукция, ЕС може да компенсира разходите, посочи Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество

22:30 | 02.11.22 г.

Ако се стигне до гласуване в българския парламент, то ще е в полза на предоставянето на оръжие за Украйна. Това мнение изрази в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество.

„Когато казваме, че България може да предоставя оръжие на Украйна, трябва да знаем, България ще подарява ли оръжие или ще продава, или ще дава безвъзмездно на Украйна, но после ще получава пари от ЕС“, коментира той.  

Според него техническото изпълнение на такова решение трябва да е от изпълнителната власт и на военното министерство. Пламен Димитров очаква, че може да се стигне до съществуващия и сега казус – има решение, но България няма подходящо въоръжение, което да изнесе. "Не е тайна, че и сега върви военна продукция към Украйна, но става дума преди всичко за боеприпаси. Този износ може да бъде легализиран и официално да се случват сделки между България и Украйна", посочи анализаторът.

По думите му, ако парламентът гласува за износ на военна продукция за Украйна трябва да се има предвид механизма, по който Европейският съюз реимбурсира средствата за това оръжие. "На няколко пъти ЕС гласува пакети военна помощ за Украйна, в които изрично пише, че са за смъртоносни оръжия", посочи Пламен Димитров и уточни, че става дума за доставки, които се извършват от отделните страни членки, след което те предоставят договора в ЕС. "И Европейският съюз възвръща средствата обратно от създадения фонд", посочи той.

Анализаторът съобщи, че до момента общата сума на тези пакети е достигнала 3,1 млрд. евро, но допусна, че по този механизъм може би не се реимбурсират на сто процента парите, които се използват за такива сделки.

Реална ли е опасността от използване на ядрено оръжие от Русия? Връща ли се Русия в „сделката за зърно“? Каква е ситуацията на газовия пазар в Европа? Каква е политическата цена на руския газ и петрол? Защо Нидерландия все още ни спъва за Шенген? Ще получи ли България покана през декември? С колко ще бъде отложено членството? Как ще се контролира забраната за износ на петрол от „Лукойл“ за ЕС? 

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още