IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ ще запази активността и високите обороти и през 2023 г.

Българските компании все повече виждат БФБ като място за набиране на акционерен капитал, каза Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в ЕЛАНА Трейдинг

21:28 | 05.01.23 г.

Българският борсов пазар се представи много по-добре от международните през изминалата година. BSE International и BEAM пазара са сред най-успешните проекти на Българската фондова борса (БФБ). А българските компании все повече виждат БФБ като място за набиране на акционерен капитал. Това каза Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в ЕЛАНА Трейдинг, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Очаквам 2023 година да остане силна по отношение на обороти и запазване на активността на БФБ, но не съм голям оптимист за глобалните пазари. Ще бъде трудна година, като вероятно ще видим двуцифрени спадове. И тази година фокусът на БФБ ще бъде към по-голям брой и по-малки първични публични предлагания на BEAM пазара“, посочи анализаторът.

„На фона на годината, изпълнена с предизвикателства, БФБ трябва да се поздрави с успех и оптимизмът да надделее. Изпращаме година със 7 успешни IPO-та. В това отношение 2022 година е най-силната от поне 15 години. Това бе година с оборот от над 1 млрд. лева - най-добрата от 2013 насам“, подчерта гостът.

"Една немалка част от оборота от над 1 млрд. лв. идва с акции на международни компании на нашия пазар. Проектът BSE International на нашата борса се оказа доста успешен и вече над 400 международни компании се търгуват на българската борса, като оборотите през 2022 с тях са значително по-големи, отколкото през предходната година", добави Георгиев. Най-голямо внимание привличат големите технологични компании, като Apple, Microsoft, Tesla, BMW, Siemens, посочи той.

"Изпращаме година, в която нашият пазар се представи много по-добре от международните. Очаквам така да бъде и през тази година. Не бива да спираме да гледаме нашия пазар. Според мен той дава много по-големи възможности", отбеляза Димитър Георгиев.

BEAM пазарът е сред най-успешните проекти на БФБ за последните 20 години и това ясно се вижда, заяви експертът.

Вероятността на БФБ през 2023 година да има IPO на регулирания пазар също е голяма, но няма да е лесно, каза още Димитър Георгиев. И тази година финансовите условия ще бъдат много трудни, много затегнати. Лихвите ще продължат да се покачват, макар и не толкова, колкото през миналата година. Световните пазари на акции и тази година ще имат предизвикателства. Вследствие на това по-скоро и тази година фокусът ще бъде към по-голям брой и по-малки предлагания на BEAM пазара. 

Защо толкова много компании се осмелиха да се обърнат към БФБ и да пристъпят към IPO? Защо банковите акции са интересни за инвеститорите и тенденцията за повишена ликвидност при тях ще продължи ли и през следващата година? Компаниите, които бяха в зеления сектор, дължат силното си представяне благодарение на различни, специфични за всяка компания фактори. Какви са те? 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още