fallback

Какви са сценариите за инвеститорите на пазара за недвижими имоти у нас?

С колко и кога ще се оскъпят ипотечните кредити, коментира Борис Димитров, собственик и изпълнителен директор на "Кредит Навигатор"

10:46 | 06.01.23 г. 13

От 2020 г. с помощите, които се изсипаха в икономиките в подкрепа на хората заради Covid епидемията, цените на имотите пораснаха с над 50%. При песимистичен сценарий сега говорим за спад на цените с до 20%. Ако някой преди две години е купил имот, то той е направил добра инвестиция. Този коментар в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria направи Борис Димитров, собственик и изпълнителен директор на "Кредит Навигатор", компания, специализирана в областта на кредитните консултации.

Той поясни, че основните купувачи в този период са работещи хора между 30 и 45 години със спестявания, които са купували за собствени нужди. „Впоследствие се включиха и т.нар. инвеститори, които купуват имоти с цел да ги задържат, изчаквайки удобен момент да ги реализират“, посочи консултантът.

По думите му ще има корекция на пазара на недвижими имоти, а някои инвеститори продължават да бъдат активни, защото смятат, че приемането на България в еврозоната ще даде допълнителна подкрепа за цените на имотите.

Димитров отчете, че броят сделки намалява, но оборотите от тях компенсират и това е причината всички участници на пазара – от агенции за недвижими имоти през нотариуси, банки и кредитни консултанти, да „изпратят рекордна 2022 година, но с много въпросителни как биха се развили нещата през 2023 година”.

Консултантът очаква, че в някои квартали на София цените на имотите най-вероятно ще се задържат, но наблюденията му показват, че те вече започват да падат, макар и с малко, защото „там поскъпването беше неестествено“. Димитров даде за пример панелни жилища, чийто цени бяха стигнали над 2 хиляди евро за квадрат.

Що се отнася до перспективата за повишаване на лихвените проценти при отпускане на банкови кредити, той отбеляза, че „все още сме във фазата на говоренето и очакването, но на практика не виждаме повишение на лихвените проценти“.

Димитров пресметна, че през миналата година средният размер на жилищния кредит порасна с над 30% и достигна 270 хил. лева. „Това, което прави впечатление още, е, че са доста повече хората, които теглят кредити над половин милион лева“, потвърди той.

Какво е поскъпването на имотите във Варна и Бургас? Може ли тенденциите за „прегряване“ и впоследствие на „охлаждане“ на пазара във Великобритания, САЩ и в държави от ЕС да се пренесат в България? Какви са рисковете за инвеститори и купувачи? Остава ли България най-евтината дестинация по отношение на недвижимите имоти като страна членка на ЕС?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:46 | 06.01.23 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още