IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е визията за жилищната среда на съвременния човек?

Сгради с фотоволтаични системи и възможност за зареждане на електромобили са част от трансформацията, казва арх. Вержиния Николова

12:24 | 01.11.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Жилищните сгради трябва да удовлетворяват нуждите, изискванията и начина на живот на съвременния човек. Това заяви арх. Вержиния Николова, управител на „Конструктив България“, в новата рубрика „Архитектите говорят“ на предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Eкипът е разработил нова методология на проектиране, която обединява три основни принципа: функционалност, генетика и екология.

„Направихме и специална анкета по темата, като попитахме хората за недостатъците на жилищата. Оказа се, че те смятат някои проблеми за даденост, с която сами трябва да се справят. Реално те не живеят както искат, а както могат“, обясни гостът.

Анкетата сред клиентите на „Конструктив България“ показа, че кухнята и дневната са обединени в повечето случаи. „Хората, които обичат да готвят, кулинарите, не искат отделена кухня, защото това пречи на комуникацията им. Но искат да има възможност за отделяне на кухнята като самостоятелно пространство и то да бъде добре осветено“, обясни събеседникът.

„В банята трябва да има достатъчно място за всички консумативи, за да не се налага на обитателите да ги слагат в други помещения. А терасите трябва да бъдат оформени така, че да се използват пълноценно и през лятото, и през зимата, както и да дават възможност за лично земеделие“, каза събеседникът.

Генетиката е вторият принцип, по който проектираме нашите сгради, обясни арх. Вержиния Николова. „Има много трудове, които доказват, че изолираният начин на живот води до ръст при редица автоимунни заболявания. Затова сградите трябва да се проектират така, че да осигуряват връзка с природата, както и да дават възможности за социални контакти – както на открито, така и закрито“, каза гостът.

Екологията е третият принцип на проектиране, залегнал в методологията. „Чрез подходящите сградни системи ние даваме възможност на всеки обитател да допринесе за опазването на околната среда“, отбеляза архитектът.

„Сградите ни ще имат монтирани фотоволтаични системи, ще има възможност за зареждане на електромобили, ще залагаме на икономични решения, намаляващи експлоатационните разходи за вода и електроенергия“, каза още арх. Николова.

Очаква се в началото на 2023 г. компанията да представи първите жилищни комплекси, проектирани съобразно трите принципа.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още