IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са сценариите за инвеститорите на пазара за недвижими имоти у нас?

С колко и кога ще се оскъпят ипотечните кредити, коментира Борис Димитров, собственик и изпълнителен директор на "Кредит Навигатор"

10:46 | 06.01.23 г. 13
Какви са сценариите за инвеститорите на пазара за недвижими имоти у нас?

От 2020 г. с помощите, които се изсипаха в икономиките в подкрепа на хората заради Covid епидемията, цените на имотите пораснаха с над 50%. При песимистичен сценарий сега говорим за спад на цените с до 20%. Ако някой преди две години е купил имот, то той е направил добра инвестиция. Този коментар в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria направи Борис Димитров, собственик и изпълнителен директор на "Кредит Навигатор", компания, специализирана в областта на кредитните консултации.

Той поясни, че основните купувачи в този период са работещи хора между 30 и 45 години със спестявания, които са купували за собствени нужди. „Впоследствие се включиха и т.нар. инвеститори, които купуват имоти с цел да ги задържат, изчаквайки удобен момент да ги реализират“, посочи консултантът.

По думите му ще има корекция на пазара на недвижими имоти, а някои инвеститори продължават да бъдат активни, защото смятат, че приемането на България в еврозоната ще даде допълнителна подкрепа за цените на имотите.

Димитров отчете, че броят сделки намалява, но оборотите от тях компенсират и това е причината всички участници на пазара – от агенции за недвижими имоти през нотариуси, банки и кредитни консултанти, да „изпратят рекордна 2022 година, но с много въпросителни как биха се развили нещата през 2023 година”.

Консултантът очаква, че в някои квартали на София цените на имотите най-вероятно ще се задържат, но наблюденията му показват, че те вече започват да падат, макар и с малко, защото „там поскъпването беше неестествено“. Димитров даде за пример панелни жилища, чийто цени бяха стигнали над 2 хиляди евро за квадрат.

Що се отнася до перспективата за повишаване на лихвените проценти при отпускане на банкови кредити, той отбеляза, че „все още сме във фазата на говоренето и очакването, но на практика не виждаме повишение на лихвените проценти“.

Димитров пресметна, че през миналата година средният размер на жилищния кредит порасна с над 30% и достигна 270 хил. лева. „Това, което прави впечатление още, е, че са доста повече хората, които теглят кредити над половин милион лева“, потвърди той.

Какво е поскъпването на имотите във Варна и Бургас? Може ли тенденциите за „прегряване“ и впоследствие на „охлаждане“ на пазара във Великобритания, САЩ и в държави от ЕС да се пренесат в България? Какви са рисковете за инвеститори и купувачи? Остава ли България най-евтината дестинация по отношение на недвижимите имоти като страна членка на ЕС?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 0
chicha_vi
преди 1 година
Изключително съм разочарован от БФБ и Атинската борса на фючърси, че не пуснаха фючърси за BGREIT. Много сладко щеше да го шортна :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
SnaGi
преди 1 година
До: пасъм, Защо смяташ, че съм се засегнал? Понеже съм постнал 4 коментара ли? Темата е дълга и няма как имотната тема да бъде обяснена само с 500 символа. Дори и нахакан брокер не би успял:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
пасъм
преди 1 година
До: SnaGiКарък, не знаех, че ще се засегнеш толкова, сори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 1
SnaGi
преди 1 година
До: пасъм, Когато един актив е купен инвестиционно, тръгне дори и с малко надолу, всеки месец носи разходи и ликвидността му рязко намалее. Отделно, депозитите започнат да носят някаква доходност. Колко хора имат топки да го държат така, няколко години с идеята, че отново възходящия цикъл ще се върне. Вярвай ми поне 70% още след 6м няма да издържат и ще тръгнат да продават. Нищо ново под слънцето, историята ще се повтори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 1
SnaGi
преди 1 година
До: пасъм, С оглед на множеството дребни инвеститори излъгани така да защитят спестяванията си, ще се получи една лавина от нови обяви- Продава. Същото се случи и в периода 2009-2013 с разликата, че от тогава до днес населението на страната е намаляло с над 1млн, а сградния фонд на София е значително увеличен. Да, София може и да не намаляла, значително спрямо НСИ, но притоците- провинцията е пресъхнала. Всички знаем какво се случва, когато притоците на водоема пресъхнат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
SnaGi
преди 1 година
До: пасъм, Каква е реалността обаче. Имота както в един момент може да бъде привлекателен и ликвиден, така също в момент, когато предлагането надвиши търсенето да стане не ликвиден и носещ множество разходи актив. Вече има множество данни дори у от брокери за навлизането в тази фаза Какво ли ще се случи, ако предлагането надвиши търсенето и цените почнат да дават заден. Дали няма нормалния инвеститор вкарал спестяванията си като застраховка против инфлация да почне на момента да продава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
SnaGi
преди 1 година
До: пасъм, Много ми е "Забавно" като, някакви "Играчи" тръгнат да правят бъдещи анализи на база случилото се последните 2г, инфлация, ръстове и изобщо не се замислят, какъв е фундамента на даденият актив и какви могат да бъдат факторите, които да го правят привлекателен за покупка. Ниски лихви, инфлация, страх, накараха мн хора да приемат въпросния актив за привлекателен, но когато цитираните фактори изчезнат, въпросните "инвеститори" се сблъскват с реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 7
пасъм
преди 1 година
До: nkavrakov1982Обаче имам чувството, че цял живот ще коментираш такива статии. Циклите си вървят, ти не действаш. Ето и сега чакаш повече от -20%. Кажи при минус колко ще купиш. Ако може и с конкретен пример още по-добре. Че така си малко, като тези от статиите и цените. Само сметни апарт струвал 100х +50% за последните години, сега е 150х. Минус 20% прави цената му 120х. А дали...Защото и инфлацията за тези години е над 20%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
Naemate1
преди 1 година
...средният размер на жилищния кредит порасна с над 30% и достигна 270 хил. лева. Това, което прави впечатление още, е, че са доста повече хората, които теглят кредити над половин милион лева, потвърди той...Тъжна история. Приземяване, приземяване ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 1 година
Тръгне ли се веднъж към спад на пазара на имоти ,тези 10% или 20% които се споменават ,са само една лека утеха за всички които спекулираха и продаваха жилища на нерално набалончени цени използвайки страха на хората ,особено 2022 година ,в момента умните не теглят кредити ,който може кешира ,продава и събира пари за да може да купи след спада от закъсали с кредити и такива които имат нужда от пари.Глупавите хора продължават да се ушиват с дългове .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още