IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са сценариите за инвеститорите на пазара за недвижими имоти у нас?

С колко и кога ще се оскъпят ипотечните кредити, коментира Борис Димитров, собственик и изпълнителен директор на "Кредит Навигатор"

10:46 | 06.01.23 г. 13
Какви са сценариите за инвеститорите на пазара за недвижими имоти у нас?

От 2020 г. с помощите, които се изсипаха в икономиките в подкрепа на хората заради Covid епидемията, цените на имотите пораснаха с над 50%. При песимистичен сценарий сега говорим за спад на цените с до 20%. Ако някой преди две години е купил имот, то той е направил добра инвестиция. Този коментар в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria направи Борис Димитров, собственик и изпълнителен директор на "Кредит Навигатор", компания, специализирана в областта на кредитните консултации.

Той поясни, че основните купувачи в този период са работещи хора между 30 и 45 години със спестявания, които са купували за собствени нужди. „Впоследствие се включиха и т.нар. инвеститори, които купуват имоти с цел да ги задържат, изчаквайки удобен момент да ги реализират“, посочи консултантът.

По думите му ще има корекция на пазара на недвижими имоти, а някои инвеститори продължават да бъдат активни, защото смятат, че приемането на България в еврозоната ще даде допълнителна подкрепа за цените на имотите.

Димитров отчете, че броят сделки намалява, но оборотите от тях компенсират и това е причината всички участници на пазара – от агенции за недвижими имоти през нотариуси, банки и кредитни консултанти, да „изпратят рекордна 2022 година, но с много въпросителни как биха се развили нещата през 2023 година”.

Консултантът очаква, че в някои квартали на София цените на имотите най-вероятно ще се задържат, но наблюденията му показват, че те вече започват да падат, макар и с малко, защото „там поскъпването беше неестествено“. Димитров даде за пример панелни жилища, чийто цени бяха стигнали над 2 хиляди евро за квадрат.

Що се отнася до перспективата за повишаване на лихвените проценти при отпускане на банкови кредити, той отбеляза, че „все още сме във фазата на говоренето и очакването, но на практика не виждаме повишение на лихвените проценти“.

Димитров пресметна, че през миналата година средният размер на жилищния кредит порасна с над 30% и достигна 270 хил. лева. „Това, което прави впечатление още, е, че са доста повече хората, които теглят кредити над половин милион лева“, потвърди той.

Какво е поскъпването на имотите във Варна и Бургас? Може ли тенденциите за „прегряване“ и впоследствие на „охлаждане“ на пазара във Великобритания, САЩ и в държави от ЕС да се пренесат в България? Какви са рисковете за инвеститори и купувачи? Остава ли България най-евтината дестинация по отношение на недвижимите имоти като страна членка на ЕС?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
Европейската централна банка трябва да завърши своите увеличения на лихвените проценти до лятото и след това да бъде готова да задържи за потенциално устойчив период, за да укроти инфлацията, която остава твърде висока, каза членът на Управителния съвет Франсоа Вилерой дьо Гало, цитиран от "Блумбърг".Според шефа на централната банка на Франция е твърде рано да се предвиди къде лихвите ще достигнат своя връх, тъй като повишенията през следващите месеци ще зависят от входящите данни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Защо винаги се спестява важната информация в такива статии ?Ами защото гостуващите имат бизнес .В нашия случай бизнеса на господина е свързан с раздаването на кредити -там думата "повишаване на лихвите ","имотен балон",са силно забранени изрази .Защо след огромната инфлация в началото на 2022 година ,всички посредници и играчи на имотния пазар ,и банките нарочно лъжеха населението че у нас всичко е различно ,след като вълната на поскъпване на кредитите удари вече и нашия бряг ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Защо банките престъпно задържаха вдигането на лихвите вече 6 месеца ?Ами защото ги е страх да ги вдигнат ,банките много добре знаят че много хора са изтеглили кредити на ръба на възможностите си особено 2022 и 2021 година .Хората трябва да знаят че в момента прогнозите на Централните банки и на ФЕД и на ЕЦБ са в посока над 5% за ФЕД и около 3.5-3.8% за Европа -цялото това задържане и бавене ще се отприщи изведнъж в България ,нашите банки престъпно кредитираха до последно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още