IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обръща ли се трендът от инфлация към дефлация?

Ефектът от покачването на лихвите ще стане ясен след година, смята Георги Ангелов от института "Отворено общество"

23:05 | 06.01.23 г. 3
Обръща ли се трендът от инфлация към дефлация?

През тази година макроикономическата ситуация в България и по света ще наподобява тази през 2022 г., но докато през миналата година виждахме все по-висока инфлация, то през 2023 г. всеки месец тя ще намалява. Това на практика вече се случва - в Германия има дефлация, във Франция и Испания - също и то съвсем неочаквано. В Естония вече няколко месеца има дефлация. Вече започва да се обръща трендът - от инфлация към намаление и дефлация. Такова мнение изрази Георги Ангелов, старши икономист на институт "Отворено общество", в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Процесът е движен от енергийната криза, която всеки месец се разрешава лека-полека. Бяхме стигнали цена на природния газ над 400 евро, а сега е 65 евро. Това се случи благодарение на новите терминали, които построи Европа, и не позволи плановете на Кремъл да оставят континента на студено и тъмно да се осъществят", обясни събеседникът.

Той коментира, че основното опасения за рецесия в Европа е била липсата на природен газ. "Тази схема не се реализира. Газ има и той поевтинява, а индустрията бълва продукция. Но дори и да не се реализира този източник на рецесия, остава още един рисков фактор - вдигането на лихвите от страна на централните банки", преудпреди Ангелов. По думите му ефектите от това ще станат ясни след година заради забавеното въздействие на паричната политика върху икономиката.

Що се отнася до бизнеса, Ангелов смята, че ще му бъде тежко през 2023 г., защото ще бъде под натиск да компенсира чрез вдигане на заплатите високата инфлация. "Имаме рекордно ниска безработица и отворен пазар на труда, в който всеки може да отиде да работи в цяла Европа. При това положение инфлацията не може да е по-висока от растежа на заплатите".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
"Светът е бизнес парите за преразпределяне не са свършили... напротив идват много..."Так точно беше 90-те спестявания много стоки малко.Стегайте потурите че нетръбния газ требе да се обърне в БВП иначе инфляция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
tetris12
преди 1 година
В края на текущата година г-н Ангелов ще излезе с анализ какво е станало през изминалата 2023.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
danchomentata
преди 1 година
Едва ли госпожа Лагард включва в лихвената политика инфляционен шок от електромагнитната индукция в Украине.Байден по-може да бори инфляцията със strategic petroleum reserve ,от това следва euribor > fed funds rate.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още