fallback

Ще загуби ли България средства от предоговарянето на Плана за възстановяване и развитие?

Това не е добро решение за страната ни, смята икономистът Юлиан Войнов

22:33 | 18.01.23 г. 4

Енергийната стратегия, представена от президента Румен Радев, влиза в противоречие със стратегията на Европейския съюз (ЕС), а предоговарянето на Плана за възстановяване и развитие ще доведе до загуба на средства за България от порядъка на 70-80%. Това каза Юлиан Войнов, икономист, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Новата енергийна стратегия на България, представена преди дни от президента и служебния енергиен министър, влиза в противоречие със стратегията на ЕС. Това може да не е проблем от гледна точка, че сме независима страна и трябва да развиваме собствени мощности, но въпросът е, че когато целият свят върви в една посока, а ние се опитваме да правим нещо различно с очакването, че това ще бъде подкрепено - това е неадекватно", коментира гостът.

По отношение на Плана за възстановяване, Войнов посочи, че целта на предоговарянето е да се промени датата на затваряне на въглищните централи. "Не изобщо да се премахне тяхното заваряне, а да се отложи с няколко години. Това не решава никакъв сериозен проблем на България, а същевременно в момент, в който страната ни се нуждае от тези средства, ние се отказваме", каза експертът, като обобщи: "При всички положения, това не е добро решение за България". 

За коментарите от Световния икономически форум в Давос, че Европа може и да избегне техническата рецесия, Войнов обясни, че тази прогноза се подкрепя от новините от началото на тази година, които са обнадеждаващи. "Забелязва се сериозен тренд за спад на инфлацията, който започна в края на миналата година и в някои държави продължава вече два-три месеца". 

За България изнесените от Националния статистически инстут данни за декември показват, че "процесите, които на годишна база се отразяват от този индекс, вече са достигнали своя пик и са го отминали". "Ние вече трети пореден месец имаме забавяне на инфлацията, въпреки че за ноември и декември тя е една и съща". 

"Минали сме билото и в момента сме в някакво плато. Тепърва ще наблюдаваме спускане надолу", смята събеседникът.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:45 | 18.01.23 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още