IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще загуби ли България средства от предоговарянето на Плана за възстановяване и развитие?

Това не е добро решение за страната ни, смята икономистът Юлиан Войнов

22:33 | 18.01.23 г. 4

Енергийната стратегия, представена от президента Румен Радев, влиза в противоречие със стратегията на Европейския съюз (ЕС), а предоговарянето на Плана за възстановяване и развитие ще доведе до загуба на средства за България от порядъка на 70-80%. Това каза Юлиан Войнов, икономист, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Новата енергийна стратегия на България, представена преди дни от президента и служебния енергиен министър, влиза в противоречие със стратегията на ЕС. Това може да не е проблем от гледна точка, че сме независима страна и трябва да развиваме собствени мощности, но въпросът е, че когато целият свят върви в една посока, а ние се опитваме да правим нещо различно с очакването, че това ще бъде подкрепено - това е неадекватно", коментира гостът.

По отношение на Плана за възстановяване, Войнов посочи, че целта на предоговарянето е да се промени датата на затваряне на въглищните централи. "Не изобщо да се премахне тяхното заваряне, а да се отложи с няколко години. Това не решава никакъв сериозен проблем на България, а същевременно в момент, в който страната ни се нуждае от тези средства, ние се отказваме", каза експертът, като обобщи: "При всички положения, това не е добро решение за България". 

За коментарите от Световния икономически форум в Давос, че Европа може и да избегне техническата рецесия, Войнов обясни, че тази прогноза се подкрепя от новините от началото на тази година, които са обнадеждаващи. "Забелязва се сериозен тренд за спад на инфлацията, който започна в края на миналата година и в някои държави продължава вече два-три месеца". 

За България изнесените от Националния статистически инстут данни за декември показват, че "процесите, които на годишна база се отразяват от този индекс, вече са достигнали своя пик и са го отминали". "Ние вече трети пореден месец имаме забавяне на инфлацията, въпреки че за ноември и декември тя е една и съща". 

"Минали сме билото и в момента сме в някакво плато. Тепърва ще наблюдаваме спускане надолу", смята събеседникът.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Бедният брoкер... А посмали мaнго с тия цифри ... Това е така само миналата година ... И то оборот , а не печалби ... Скоро гледал ли си цените на токът по борсите ?! Цената за базова мощност е около 150-350лв МВтч , като има дни и по 100лв за МВтч . Пикова мощност от 200-400лв за МВтч , като имаш дни и с под 200лв ... През нощта имаш ток вече по 5лв за МВтч , особено ако работят вятърните паркове ... Това с по 900лв за МВтч утече , след като спряха рассийският газ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
andy
преди 1 година
Другарю Войнов, кокошкарю, и моята математика е слаба, но не се излагам по медийте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Бедният брoкер
преди 1 година
Все по-ясно става, че жълтите павета и президенството трябва да бъдат изринати и построени наново.С нови хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
Бедният брoкер
преди 1 година
Верно ли можем да загубим до 70% ?Ами, че то парите от целия тоя план ги изкарват ТЕЦовете като печалба за две години.И парите от тоя план ще потънат във едни други джобове, бай Иван няма да разбере нищо.Значи ние да си затворим Тецовете по плана, за претърпяваме за в бъдеще едни пропуснати печалби от 1.8-2 млрд на година, но да станем "зелени" и естествено да си КУПУВАМЕ по-скъп ток ли ???А, има ли възможност, както Полша да отложим това за 2050г, както тя заяви за нейните Тецове ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още