IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готви ли се България за нова, по-висока вълна на мигрантски натиск?

Трябва да се засили сътрудничеството с ЕС при подобряване на инфраструктурата, свързана с опазването на границата, посочи проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС

20:00 | 14.02.23 г.

Европа е изправена пред нова мигрантска вълна, но и България трябва да се подготви за мигрантски натиск. Част от мигрантите ще бъдат спрени от нашите власти и отново ще се изправим пред въпроса къде да бъдат настанени, как да бъдат разпитвани, как да бъдат идентифицирани. България трябва да отговаря и на въпроси за интеграцията на тези хора. На някои от тях може да се предложи да останат, затова не трябва да се разглеждаме само като транзитна държава. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС.

В края на миналата седмица по време на специална среща на върха на Европейския съвет бе взето решение за незабавното мобилизиране на значителни средства от ЕС за инфраструктурата за управление на границите. По данни на агенцията за управление на границите Frontex през изминалата година 330 хиляди души са влезли в ЕС незаконно, често през Средиземноморието и Западните Балкани. Анализът показва, че броят на незаконно преминалите външната граница на Европейския съюз напоследък е по-висок от 2016 година, годината на бежанската криза.

„Европа е изправена пред нова мигрантска вълна, потвърди Димитров и посочи последните събития, които се случиха със земетресенията в Турция и Сирия, където има милиони бежанци, потенциални емигранти.

Проф. Димитров потвърди, че на срещата на върха не бе одобрено изграждането на нова ограда, а да бъдат взети други мерки – видео наблюдение, хеликоптери, дронове, но това "очевидно е недостатъчно", защото трябва да се знае, че цялата отговорност да спре целия мигрантски поток отново се прехвърля върху България.

Според него България трябва да каже: Ние сме европейци, част от Европейския съюз, и търсим общо решение на тези въпроси, заедно с вас.

Професорът напомни, че за засилени мерки за опазване на външната граница на ЕС се говори от много време. „Спомняте си, австрийският канцлер, когато дойде в България, каза, че ще съдейства и ще настоява да бъдат отпуснати 2 млрд. евро за изграждане на друг тип гранични заграждения на българската граница. Така че България също много активно трябва да се задейства за изграждането на гранично заграждение от по-друг тип, който да спира мигрантите да не минават през огради и бодлива тел", подчерта той.

Какви са проблемите с мигрантския натиск и до каква степен те представляват пречката България да стане част от Шенген може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още