IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният кабинет предлага по-строги наказания за трафик на мигранти

С промени в Наказателния кодекс трябва да се подпомогне МВР в борбата с нелегалния трафик на хора, както и да бъдат защитени ефективно полицаите, настоява Иван Демерджиев

15:58 | 23.11.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

С писма до всички депутати служебното правителство предлага промени в Наказателния кодекс, свързани с по-строги наказанията за хората, уличени в нелегален трафик на мигранти. Целта на част от предложенията е да се избегнат условните присъди, предлага се конфискация на превозните средства, с които се извършва трафика, и глоби, когато превозното средство не е собственост на водача.

 „МВР не може да бъде оставено само в тази борба“, заяви вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев на брифинг в Министерския съвет, цитиран от БТА. По думите му целта на законопроекта е да бъде подпомогнато Министерството на вътрешните работи в борбата с нелегалния трафик на хора, както и да бъдат защитени ефективно полицаите.

„Целим да избегнем честите случаи на условно осъждане, целим да улесним и разследването. Предвиждаме конфискация на автомобилите, с които се извършва трафика, когато са собственост на лицата, возещи мигранти, както и заплащане на глоба в размер до десет пъти стойността на моторното превозно средство, когато това МПС не е собственост на този, който превозва мигрантите“, поясни министърът.

Демерджиев посочи, че в трафика на мигранти са се включили лица от всякакви националности, като основната причина за това са ниските наказания на този тип престъпност в България и това, че не са криминализирани всички деяния, свързани с трафика. „Докато това не бъде променено, ние ежедневно ще се борим с такива прояви и все повече лица от криминалния контингент на цяла Европа ще се занимават с трафик на хора у нас“, предупреди вътрешният министър.

Той съобщи, че от приключили 2485 дела за трафик през 2021-2022 г. само по 158 от тях има наложени ефективни наказания, а 1442 са завършили със споразумения. Демерджиев потвърди, че лицата, които се спират и задържат, след ден-два отново са по пътищата, натоварили нови мигранти. "Последният пример е наложената присъда на човека, наел автобуса убиец в Бургас. Не мога да приема, че условна присъда може да получи човек, пряко отговорен за смъртта на двама полицейски служители. Не може МВР да бъде оставено само в тази борба. В Народното събрание има трима бивши вътрешни министри, разчитам на подкрепа и помощ, не за мен, а за МВР", каза Иван Демерджиев.

Според министъра миграционният натиск по границата с Турция е завишен четири пъти, но мигрантите, които се пропускат във вътрешността на страната, са много по-малко.

Демерджиев заяви, че едва през последните месеци МВР прави необходимото тези лица да бъдат задържани на наша територия и да бъдат настанявани в съответните центрове. „Ако не правим това, нямаме никакъв шанс да влезем в Шенген“, категоричен е вътрешният министър и уточни, че в последните няколко месеца е направил необходимото МВР да противодейства на всички незаконни практики по българските граници.

По данни на МВР за месечната миграционна обстановка в страната през октомври са задържани общо 1687 граждани на трети страни, от които 181 на вход на границата, 310 на изход без регистрация от органите на МВР и 1196 във вътрешността на страната. Броят им е с 40,2% по-малко в сравнение със септември (2822 души).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още