IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демерджиев: Справяме се с мигрантския натиск, но границата не е добре обезпечена

Ще има постоянна работна група с Турция за проблемите по границата, каза служебният вътрешен министър

12:00 | 10.11.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Българската полиция се справя много добре с мигрантския натиск, който е в пъти по-висок тази година, но границата ни с Турция не е добре технически обезпечена. Това обясни служебният вътрешен министър Иван Демерджиев от трибуната на Народното събрание.

Депутатите изслушват днес служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев относно предприетите мерки по охрана на границата на страната и справянето с потока от нелегални имигранти, след като преди два дни при фатален инцидент загина български граничен полицай. Предложението за изслушване на Демерджиев е внесено от "БСП за България".

„В момента българската граница изглежда много по-добре от момента, в който я намерих“, посочи Демерджиев при изслушването му в парламента, предава БТА. Той посочи, че мигрантският натиск тази година е в пъти по-висок, а предотвратените опити за проникване на границата през тази година до 9 ноември 2022 г. са на 143 477 лица. За цялата 2021 г. са 40 хиляди. 

"При целия този огромен натиск българската полиция се справя много добре с него, но за съжаление, нашите гранични полицаи пазят с телата и плащат с телата си цената на това, че границата не е добре технически обезпечена", коментира Демерджиев. Той посочи, че са предприели всички мерки, така че техниката да помага на граничните полицаи и да ги пази и "да станат мишени и прегради с телата си". По думите на министъра тенденцията ще бъде към увеличаване на мигрантския поток. 

Демерджиев посочи, че е направен много бърз анализ на необходимите мерки, които трябва да се предприемат по границата.

Като един от проблемите вицепремиерът посочи намаления щат на "Гранична полиция" - за последните десет години с около 1300 души. По думите му това води до извънреден труд от други структури на МВР и включване на военнослужещи в охраната на границата, които обаче не познават проблемите на границата както граничните полицаи, не познават района, ползват други тактики, обучени са по друг начин. „Много по-рано в годините е трябвало да бъде оценен този проблем и да бъде попълнен щатът на "Гранична полиция", коментира служебният министър. Той отбеляза, че са предложили увеличаване на щата с 1260 души.

Вицепремиерът констатира и липса на автомобили. Той обърна внимание, че част от наличните автомобили са абсолютно непригодни да обслужват района покрай границата, който е изключително тежък. Демерджиев отбеляза също, че пътищата в 30-километровата зона са в ужасно състояние. Вече са ремонтирани 43 км в района на отговорност на ГПУ "Резово", 11 км в района на ГПУ "Малко Търново", 6 км в района на ГПУ "Елхово". В момента се извършват ремонти на ГПУ "Средец" и ГПУ "Свиленград", допълни Демерджиев.

Служебният вътрешен министър посочи и липсата на техническо обезпечаване. Според него при добро техническо обезпечаване зад оградата е нужна шест пъти по-малко жива сила за добър ефект при опазването на границата. От около 250 км оградно съоръжение на около 150 има допълнително техническо обезпечаване, уточни Демерджиев. Той каза, че са предприети действия за осигуряване на такова обезпечаване, поискана е помощ от Европейската комисия и такава е отпусната в спешен порядък - за текуща поддръжка на автомобилна техника, на хеликоптери, на сензори и осигуряване на гориво. Сумите ще постъпят в началото на идната година, информира той.

Вицепремиерът посочи още, че са изградени контролно-пропускателни пунктове след 30-километровата зона, така че да не бъде допускана миграция във вътрешността на страната. Той отбеляза, че всички налични дронове, които е имало в полицията и армията, са били мобилизирани и включени поетапно в охраната на границата. Включихме и много често използваме хеликоптерите на "Гранична полиция", обезпечили сме ги с гориво, с необходимите екипажи и резервни части, допълни той.

Ще има постоянно действаща работна група с Турция, която ще се занимава с всички проблеми, свързани с границата и нейното опазване, заяви още пред депутатите служебният вицепремиер. Той увери, че българската страна е в постоянен контакт с турската и че са предприети всички мерки за опазване както на границата, така и на служителите.

На въпрос относно борбата с трафика с нелегалната миграция Демерджиев посочи, че „ сме разклатили" мрежата на този нелегален трафик в България. „След трагичния инцидент в Бургас проведохме над 200 полицейски акции, образувани са над 100 производства само там в региона“, посочи Демерджиев. По думите му са разбити десетки такива групи и са задържани близо 100 лица, участващи в такива групи. 

Според него за максимална ефективност е необходимо такива действия да се проведат и на територията на съседни държави.

Демерджиев отбеляза нуждата от законодателни изменения. Оказа се, че този трафик е доста леко наказуем, което доведе до това множество лица от цяла Европа да се включват и да участват в този трафик, допълни министърът. При над 3000 производства за трафик малко над 100 от тях има ефективни присъди, заяви Демерджиев. По думите му е необходимо законодателно решение чрез повишаване на наказанията за този ред деяния и криминализиране на този род деяния.

Къде са пропуските на държавата за охраната на границата, коментираха в ефира на БНТ Димитър Гърдев, председател на Комисията по външна политика в 46-ото Народно събрание, и Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

Гърдев припомни, че е подписано споразумение с Турция за възпиране на мигрантския натиск и в резултат има значително намаляване на мигрантския поток. Това споразумение изтича и е много важно то да бъде подновено, коментира той.

Според Димо Гяуров никоя държава не трябва да разчита на друга съседна. Той не смята, че се е увеличил мигрантският поток в последно време. „Просто има по-голяма гласност. Вероятно МВР не крие, както по-рано се опитваше да прикрива информации. А и самите мигранти и трафиканти станаха по-нагли, защото усещат държавата слаба“, поясни Гяуров.

И според него ключът е към промяна в законодателството по примера на Гърция. „В Гърция вече няма как да преминеш границата и да не влезеш в затвора. Това е от една година насам“, посочи той. И допълни, че действията на службите са функция от поведението на изпълнителната и законодателната власт.

Димитър Гърдев обясни, че проблемът с бежанците няма да спре. Това ще бъде постоянен процес и ще продължи десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още