IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП предлага драстично увеличение на наказанията за трафик на мигранти

От левицата настояват за затвор от 5 до 10 г. за каналджии, глоба до 50 000 лв. и изцяло отнемане на имуществото

18:43 | 08.11.22 г. 3
Вътрешният министър Иван Демерджиев. Снимка: БГНЕС
Вътрешният министър Иван Демерджиев. Снимка: БГНЕС

БСП предлага промени в Наказателния кодекс, които драстично увеличават наказанията за участие и съучастие в нелегален трафик на мигранти, т.нар. каналджийство.

Предложенията са срещу т.нар. каналджии, длъжностни лица, които подпомагат каналджийството, и хора, които подпомагат пребиваването в страната на вече преминали нелегални емигранти. Измененията бяха представени от председателя на ПГ на левицата Корнелия Нинова на брифинг в парламента. Поводът е убийството на български полицай на границата с Турция. Фаталният инцидент е от снощи.

„След снощното убийство на граничния полицай край Елхово "БСП за България" внася в парламента промени в Наказателния кодекс, които предвиждат по-строги наказания за трафик на хора и каналджийство, обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова, цитирана от БТА.

„Това, което се случи на границата между България и Турция, е недопустимо посегателство срещу националната сигурност“, коментира Нинова. По думите ѝ това е поредният такъв случай. За нас не е достатъчно просто да констатираме проблема до следващия път, трябват "драконовски мерки" за превенция и решаване на тези въпроси, посочи тя.

За т.нар. каналджии БСП настоява за лишаване от свобода от пет до десет години, глоба от 10 хиляди до 50 хиляди лева, както и да отпадне от сегашния текст за частично отнемане на имуществото и да бъде отнемано изцяло. За длъжностни лица, които подпомагат каналджийството, се иска лишаване от свобода от 10 до 20 години, глоба от 50 хил. до 100 хил. лева и също изцяло отнемане на имуществото. 

„За тези, които подпомагат пребиваването в страната на вече преминали нелегални емигранти, предлагаме лишаване от свобода от 3 до 7 години, глоба от 5 хил. до 15 хил. лева и същото за имуществото“, каза Нинова.

Председателят на ПГ на левицата каза, че не са търсили подкрепа от другите политически сили в парламента.

Investor.bg припомня, че граничен полицай загина при престрелка край преградното съоръжение на българо-турската граница преди полунощ.

„Имаме уверение от Турция, че ще бъдат намерени хората, убили граничния полицай“, заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

България ще започне да използва друг тип оръжие за охрана на границата. Оръжие ще се използва, както от граничните служители, така и от военнослужещите, категоричен беше Демерджиев. „Служителите по охраната на границата ще бъдат снабдени с много по-мощни оръжия, които ще се използват при всяко съмнение, че е застрашен животът и здравето на наш граничен полицай“, каза министърът.

„Тези момчета всеки ден спират безпрецедентния бежански натиск. Случаят от снощи е изключителна агресия“, посочи още Демерджиев и заяви, че ще иска от турската страна да подходи активно. Поисках същото от Европол и Европейската комисия, каза министърът. Той посочи, че случаят от снощи е първи, при който се стреля по подобен начин. Предвидено е да се увеличи щатът на „Гранична полиция“. 

Вътрешният министър добави, че е поискал съдействие от турския си колега за разбиване на каналджийските мрежи. "Докато каналджийските мрежи не бъдат разбити нацяло, всеки ден наши служители ще излагат живота си на риск", заяви Демерджиев. Той добави, че през последните месеци Турция е вдигнала нивото на съдействие.

„Това е безпрецедентен случай, доколкото до момента е известно - от територия на друга държава да се стреля по наш полицай. Очаквам външно министерство да извика турския посланик и да изискаме съвместно разследване“, заяви президентът Румен Радев в коментар за фаталния случай. Държавният глава настоя да се изяснят причините за трагедията, да е ясен виновникът и да се вземат спешните мерки.

„Настоявам отдавна да се приеме България в шенгенското пространство, напомни Радев. Ние в момента сме външна граница на Европейския съюз, поемаме сериозен миграционен натиск и трябва да усетим солидарност с нашите европейски партньори“, добави Румен Радев. Ние натоварваме нашия бюджет и нашите служители, крайно време е да усетим тази т.нар. европейска солидарност и да я видим на нашата граница, смята държавният глава.

Убитият граничен полицай е 30-годишният Петър Бъчваров от Елхово. Той е имал осем години стаж в системата на МВР, съобщиха на съвместен брифинг в Районната дирекция на "Гранична полиция" министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и главният секретар на МВР Петър Тодоров.

„Ще вземем всички необходими мерки по отношение на сигурността на нашия личен състав. Разпоредил съм във всеки наряд да има дълго оръжие, с цел безопасност на служителите“, каза главният секретар на МВР. Той призова за незабавни законодателни промени и завишаване на суровостта на наказанията в подобни случаи. 

За периода от 24 октомври до 30 октомври на държавната граница са задържани общо 43 граждани на трети страни, от които 20 са на входа на границата с Турция и 23 - на изхода на държавната граница, без регистрация от органите на МВР. Отчита се 57,4% намаление спрямо предходната седмица, когато са задържани общо 101 души, става известно от последните седмични данни за миграционната обстановка в България на МВР.

Окръжната прокуратура в Ямбол е повдигнала обвинение за случая с убития край границата с Турция полицай. Обвинението е по чл. 116 от Наказателния кодекс срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт по непредпазливост на длъжностно лице при изпълнение на служебните му задължения. В този случай наказанието, което предвижда законът, е доживотен затвор, без право на замяна, посочиха от прокуратурата.

Посолството на Турция у нас излезе с официална позиция след трагичния случай.

Незабавно на границата бяха изпратени допълнителни екипи, с които е осигурено засилено присъствие. Силите ни за сигурност бяха мобилизирани с цел незабавното откриване на извършителите и изясняване на инцидента, пишат в позицията си от посолството.

Европол е в контакт както с Европейската комисия, така и с българските власти, за да предостави пълна подкрепа за българското разследване на инцидента на българо-турската граница. Това каза говорителят на Европейската комисия Анита Хипел, цитирана от БНТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
Бокото беше приятел със султана и не пускаха към нас, а само към елините. Приятелство е важно нещо като се прави политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Slavi.13
преди 1 година
А 33 години приватизация и кражби с какво наказание да се наказва ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Р?мператоръ
преди 1 година
Подобно деяние трябва да се третира като престъпление срещу държавата и националната сигурност и да се наказва най-тежко. 20 години минимум, поради липса на смъpтно наказание !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още