IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ат. Запрянов: Ако светът не овладее агресията на Путин, чака ни нова Студена война

Изходът от войната в Украйна ще определи какъв ще бъде новият световен ред, посочи бившият зам.-министър на отбраната

16:14 | 17.02.23 г. 4

Ако не бъде овладяна агресията на Русия, ако не бъде подпомогната Украйна да защити своята територия и световната общност да покаже, че може с колективни усилия да ограничи такъв силен авторитарен режим, какъвто е режимът на Путин, тогава ни чака нова Студена война, надпревара във въоръжаването и нови войни в нови региони. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи ген. Атанас Запрянов, бивш зам.-министър на отбраната.

Според него основна заплаха за сигурността в Европа и в световен мащаб през 2023 г. продължава да бъде руската агресия в Украйна, затова тя ще бъде в центъра на дискусиите по време на започващата Мюнхенска конференция по сигурността.

„Русия показа, че не се съобразява с устава на ООН и грубо нарушава международните правила, а с претенциите си като "силна" държава да завладява територии на съседите си нарушава световния ред, установен след Втората световна война“, посочи ген. Запрянов.

По думите му изходът от войната в Украйна ще определи какъв ще бъде новият световен ред. Атанас Запрянов смята, че в един евентуален мирен процес трябва да се дадат гаранции за сигурността на Русия, но също така трябва да бъде съхранена териториалната цялост на Украйна.

На конференцията в Мюнхен ще се дискутират бъдещи действия в подкрепа на Украйна и за предотвратяване на възможностите за агресивни действия от авторитарни режими по света, като това трябва да има ефект и на Балканите в конфликта между Сърбия и Косово.

В коментар за отношенията на Запада с Африка и глобалния юг ген. Запрянов напомни, че нито един от мигрантските потоци не отиват в Китай или Русия, а към демократичния Запад, където интеграцията им създава сериозни затруднения. Това, според него, създава напрежение между хуманното начало, залегнало в основите на западната демокрация, и реалността на ефектите от мигрантските вълни.

"Страните от глобалния юг са под много силен натиск на авторитарните държави, които проникват все повече там, и режимите, които се създават от този тип, генерират ниско ниво на жизнения стандарт в държавите, експлоатация и миграция", посочи той.

Запитан за разширяването на влиянието на НАТО в Тихоокеанския регион, Запрянов обясни, че този процес не включва влизане на нови държави в съюза, а по-голяма интеграция и намиране на нови партньорски страни. „Това не означава географско разширяване на НАТО или разполагане на сили на НАТО в региона, така че не би трябвало да доведе до повишено напрежение с Китай“, поясни той.

Кои са основните заплахи за сигурността през 2023 г.? Каква е ролята на страните от глобалния юг в новия световен ред? Има ли място дипломацията в напрежението между САЩ и Китай?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
RoyBatty
преди 1 година
? "Ако светът не овладее агресията на Путин, чака ни нова Студена война"? ?Че по-студена от сегашната война имало ли е някога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: khao... значи в случаят с генералските звания , или дори полковниците , не е така . в общият случай са служили на висши управленски постове . в общият случай могат да управляват хора и да изпълняват и прилагат наредби и закони . ако са психически и физически пригодни да водят активен живот след края на службата си , защо да не са полезни на обществото ?! това е актив , който не трябва да се зачерква с лека ръка ... :))) ... по света , а защо не и у нас , това се използва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: evlogi никакви военни или полицаи не трябва да са във властта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Абе защо такива генерали не са във властта, ами Руменрадевци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още