IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо виненият туризъм започна с винения маршрут „Долината на Струма“

Ще има ли пътна карта и табели, които да насочват към винарските изби, коментира Милица Зикатанова, собственик на „Вила Мелник“

22:27 | 23.02.23 г.

Първият винен туристически маршрут в България „Долината на Струма“ е определен като една от 12-те винарски дестинации на страната. Той беше официално представен преди дни, като надеждите са това да даде допълнителен тласък на туризма в региона и да подпомогне развитието на другите винарски райони в България. „Новият маршрут е в съответствие с Плана за развитие и изработване на Стратегия за винения туризъм в България и обявяването на винопроизводството като елемент от нематериалното културно наследство на страната“, съобщи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Милица Зикатанова, собственик на „Вила Мелник“ и член на сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански.

„През последните години България се превръща в атрактивна дестинация за винен туризъм, където има традиции в производството, компактни клъстери от винарни, които правят хубави вина и се интересуват да посрещат гости“, коментира тя.

Милица Зикатанова напомни, че България има традиции във винопроизводството и културата на виното, но през последните години и заради множество успешно функциониращи изби, част от тях се превърнаха в популярни туристически атракции. „80 изби в България предлагат винен туризъм, а над 20 изби предлагат и хотелско настаняване“, уточни тя. 

По думите ѝ местни организации по своя инициатива вече разработват и рекламират регионите си за винен туризъм, но очаква държавата да помогне с изграждането на довеждаща инфраструктура и изработването на информационни табели по подобие на туристическите обекти. "Надяваме се администрацията да създаде и улесни процедурите и да остави на местните бизнеси сами да измислят кои точно да са маршрутите, къде да се поставят табелите и какво да пише на тях", уточни Зикатанова.

Според нея потенциалът на България за място за винен туризъм се вижда от включването на български изби в световни класации. „Все повече туроператори правят специализирани винени турове, а напоследък дейността се разширява и в чужбина“, отбеляза тя.

Какви са условията да се създаде карта на винения туризъм? В кои региони досега се развиват винени маршрути? Кои са уникалните български винени сортове? Засили ли интересът към българското винопроизводство филмът „Вина“?

Повече за бъдещето на винения туризъм в Мелник и в други региони на България може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още