IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катя Йончева: Местните сортове са настоящето и бъдещето на българското вино

Виненият туризъм е ключов за лозаро-винарската индустрия, защото емоцията е това, което движи виненият любител, посочи издателят на каталог за вино

20:20 | 20.09.22 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Местните сортове са настоящето и бъдещето на българското вино на фона на климатичните промени, които са факт навсякъде. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Катя Йончева, издател на каталог за вино.

Като пример тя даде мелнишките сортове, сред които и сорт „Димят“, и настоява той да бъде популяризиран.

„Виненият туризъм е ключов за лозаро-винарската индустрия, защото емоцията е това, което движи виненият любител“, коментира Йончева и обърна внимание на развитието на регион Мелник, който по думите ѝ е много силен пред последните две–три години. Тя съобщи, че като много активен се очертава и регион Сакар.   

Според Катя Йончева през последните десет години българските вина все по-успешно се налагат на чуждестранните пазари след огромния спад след 90-те години. Тя е убедена, че пътят на популяризиране на българските вина минава през държавната защита на сектора. „Вече има доста сдружения на лозаро-винарите от различните региони, които търсят срещи с държавните институции. За щастие срещите вече се случват, но за съжаление е много дълъг пътят, за да имат българските вина име, което да бъде разпознаваемо“, посочи експертът.

Катя Йончева отчете, че реколтата от вино тази година на територията на България има спад в сравнение с миналата. „Сушата беше огромният проблем, като спадът е от порядъка на 10%, а на някои места – 20%. Имаше нетипична пролет със затопляне през април, а след това много ниски температури, слана, измръзвания", припомни тя.

Йончева коментира и щетите, нанесени от природното бедствие в Поморие и региона, където силна буря нанесе мащабни поражения на реколтата от грозде.

„Това което се случва на полето е едно, но там продължават и проблемите с електрическото захранване. Значителна част от винените сортове са прибрани. Липсата на електричество затруднява самото винопроизводство, защото бялото вино изисква охлаждане и не трябва да се допускат естествените температури на ферментация. Там има вече няколко дни, в които съоръженията са без захранване. Реколтата е добра като качество – киселини, натрупана захарност. Освен спадът в количеството на суровината тече истинска борба и за запазване на качеството", разкри експертът.

Докато работи по 11-то издание на Винения каталог Катя Йончева наблюдава подобрение на качеството на белите вина. „Розетата са вече в един много по-разгърнат сектор от бледо-жълти до наситено-розови, защото имаше период, в който бяха много едностранни – бледорозови. Вече има доста по-сериозно раздвижване. Червените вина са традиционно добри и тяхното качество се запазва“, разкри какво е качеството на новите вина експертът.  

Каква е реколтата грозде тази година? Как в чужбина се борят с климатичните промени с влияние върху лозята? Необходимо ли е ново райониране на винения сектор? Какви са механизмите, които се прилагат, за да има видимост на българските винени дестинации?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още