IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия очаква добра винена реколта

Шансовете за висококачествена реколта 2022 са много обещаващи, се казва в позиция на Германския винен институт

17:02 | 25.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Гроздобер в Германия. Снимка: Getty
Гроздобер в Германия. Снимка: Getty

Германските винопроизводители очакват отлична реколта тази година, въпреки че страната се бори с жеги, пресушили реки и застрашаващи много фермери.

„Шансовете за висококачествена реколта 2022 са много обещаващи“, се казва в позиция на Германския винен институт, позовавайки се на доброто здраве на гроздето и липсата на бури досега през лятото, съобщава Bloomberg.

Европа преживява рекордни температури, а липсата на дъжд направи плаването по р. Рейн – ключов транспортен коридор – почти невъзможно. И макар климатичната криза да се отразява на реколтата зърно, то промените в метеорологичните модели може да имат положителен ефект в германските винени региони.

„Червените сортове особено се възползват от слънчевото време, което дава надежда за богати вина с интензивен цвят“, посочват от института. „Белите сортове вече са много ароматни, с умерена киселинност“, допълват оттам.

Производителите в 13-те германски винени региона имаха прилична 2021 г., като над средните за сезона дъждове доведоха до по-дълъг период на събиране на продукцията и като цяло по-плодова на вкус реколта.

Тази година по-старите винарни отново са в по-добра позиция за справяне със сухото и горещо време – подобно на жегите от 2018 г. – заради по-дълбоките коренови системи. В същото време по-младите лози страдат повече от липсата на вода, отбелязват от института.

„Друг ефект от сушата е това, че гроздовете остават относително малки“, се казва в позицията. „Това ни кара да очакваме по-скоро умерена реколта въпреки добрите гроздове на лозите като цяло“, се допълва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още