IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните температури и горски пожари заплашват винопроизводителите в Европа

В цяла Европа температурите в регионите за производство на вино достигат нови върхове, а горещите вълни се придвижват на север в обичайно по-хладни страни

19:35 | 26.07.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

В долината Дуро в Португалия на 7 юли горски пожар гори в близост до лозята Quinta da Alegria на Оскар Кеведо. До средата на нощта пламъците са ги заобиколили. Изгорели са краищата на лозята, равняващи се на около един хектар. За своите 39 години Кеведо казва: „Никога не съм виждал толкова голям и бърз пожар в сърцето на Дуро“.

В цяла Европа температурите в регионите за производство на вино достигат нови върхове, а горещите вълни се придвижват на север към обичайно по-хладни страни като Германия, пише Bloomberg. Във Великобритания температури над 40 градуса бяха отчетени за пръв път. Производителите на вино се страхуват, че това ще намали добива им от тази реколта с 25% или повече. Мнозина вече бяха ударени от ранни слани или градушки. Все по-горещите вълни сигнализират, че условията ще станат дори по-екстремни и непредсказуеми с времето.

„Европа се затопя по-бързо от средното за света“, казва професор Анхел Хсу, учен в климатичната сфера в University of North Carolina в Чапел Хил.

Досега любителите на вино вече знаят как комбинация от високи температури, суша и поривисти ветрове прави лесно разпалването на горски пожар и трудно да се спре разпространението му. Сезонът на пожарите в Европа дойде по-рано от обикновено тази година. Земя изгоря във Франция, Испания, Португалия, Гърция и други места, хиляди хора бяха евакуирани, а мнозина загинаха.

Дори ако един пожар не изгори лозя, димът от близките пламъци може да унищожи реколтата на километри. Когато силният дим се стели над лозята с дни, той може да остави петна по зърната, които дават на виното пепеляв вкус. В миналото това е засягало вината в Напа и Сонома в Калифорния и в Австралия.

Въпреки това селските пожари засягат само някои райони за производство на вино, но лозя почти навсякъде страдат от екстремните горещини и последващата суша. Трайните високи температури може да изгорят зърната, които няма да узреят добре, както и да причинят воден стрес, който лишава лозята от достатъчно вода, за да зреят. Те реагират, като натрупват захар по-бавно, което отлага зреенето и беритбата. Зрънцата са по-малки, добивът намалява, а качеството страда.

А лято 2022 г. дори не е свършило.

Какво се случва във Франция?

Производителите на места като долината Лоара не изглеждат разтревожени от огъня и дима. Повече на юг в Бордо обаче ситуацията е различна. Два големи пожара започнаха около 12 юли – единият по крайбрежието близо до курортния град Аркашон, а другият в борова гора южно от Бордо, близо до лозята на региона Грав. Бушуващ пожар е било толкова близо до малкото лозе Liber Pater, че полицията заповядва да бъде евакуирано на 18 юли. Преди да напусне, собственикът Люик Паске издига защитни стени, опитвайки се да спре пламъците. За късмет, вятърът променя посоката си, спасявайки лозята му от дима. Средната цена на червеното му вино е 4000 долара за бутилка, а рядка реколта от 2015 г. струва 33 хил. долара.

Изгорели са 20 900 хектара гори, сочат официални данни от 22 юни. Хиляди хора са евакуирани, а 2000 пожарникари и осем самолета с водни бомби продължават да се борят с пламъците, макар че напредването на огъня се е забавило. По-рано през седмицата в град Бордо все още се усеща дима.

Добрата новина е, че няма изгорени лозя, а вятърът явно издухва дима далеч от тях, посочва Сесил Ха от асоциацията за търговия с вино CIVB. Въпреки това синоптиците очакват много високи температури през следващите няколко дни.

Едно решение на прекомерните горещини може да бъде агролесовъдството. Пионерът в Бордо шато Haut-Bages Liberal засажда дървета в лозята, за да осигуряват сянка, да охлаждат въздуха и да създават влажност с убеждението, че това помага на лозята да се справят по-добре с горещините и стреса.

Ситуацията в Португалия и Испания

„За съжаление, горските пожари са заплаха за всички региони в Португалия“, обяснява Фредерико Фалкао, президент на ViniPortugal. Официално не е съобщено за изгорели лозя, макар че органът за гражданска защита е вписал на сайта си десетки активни пожари през последните 10 дни.

В долината Дуро, известна с портвайна си, горещините са жестоки, а последните температури доближават 47 градуса – най-високите от 1941 г. По-голямата част на страната изживява тежка суша.

Метеорологичните карти на Испания в момента са оцветени изцяло в червено, което показва жестоки горещини наясякъде. Пожари достигнаха до региони като Castilla y Leon, чийто звездни сортове са известни за производството на шери.

Горещи точки с пожарите в испанския регион Каталуния сега са под контрол. Винарна Torres съобщава, че не са се доближили до лозята там или в други части на страната. Президентът Мигел А. Торес казва: „Горещите вълни стават все по-лоши... от седем до 10 дни са вместо само два или три. В някои имоти наличието на капково напояване се оказва ключово“.

А Италия?

По-рано този месец италианското правителство обяви извънредно положение заради тежка суша в няколко северни региона, включително Пиемонте, известно с виното Бароло, и Фруили на североизток. Ключовите данни са 50% по-малко дъжд от обичайното и три пъти повече пожари от средното на година, посочва Бил Терлато, главен изпълнителен директор на Terlato Wine Group, който притежава винарна Коли Ориентали Фриули. Той се чувства донякъде в безопасност, тъй като пожарите са на юг и запад и лозята му са на по-хладни места на по-висока надморска височина. Подобни региони може да се окажат най-успешни тази година.

Жегите взимат своята жертва в Южна Италия, където Антонио Капалдо, председател на Feudi di San Gregorio в Кампания, оценява, че те ще причинят спад от 25% на добива.

Притесненията за топ производителите на просеко обаче са малко. Сушата засяга само най-младите лозя, казва Силвио Франко от производителя Nino Franco, и не засяга виното.

Горещините невинаги са бедствие, казват британските производители

Растящите температури в Лондон заеха водещите заглавия по медиите, но винопроизводителите в Англия не са стресирани от това. Брад Грейтрикс от производителя на пенливо вино Nyetimber, чийто лозя са в Съсекс, Кент и Хемпшир, казва, че горещините се случват в добър момент от вегетационния сезон, когато лозята не са толкова податливи на влиянието. „Ако не друго“, казва той, „сме в началото на оптималното време за зреене за пенливите вина“. Той е по-разтревожен от липсата на дъжд, което може да засегне както количеството, така и качеството.

В Chapel Down в Кент, друга винарна за пенливо вино, гроздето е узряло със седмица и половина по-напред от обичайното за това време на годината. Водещият винопроизводител Джош Донахю-Спайър очаква по-ранна реколта и по-узрял стил на вината – видът, който преди е бил невъзможен за постигане в Англия.

В момента никой не иска да прогнозира как тези метеорологични екстремности ще засегнат вината. Производителите по природа са оптимисти, винаги се надяват времето внезапно да стане по-добро. Въпреки това все повече и повече признават, че всяка година носи по-големи предизвикателства. „Има си ограничение на какво могат лозята ни да издържат“, казва Торес от Испания. Той призовава всички: „Моля, нека да преминем от изкопаем петрол към възобновяема енергия и да променим стила си на живот“. По този начин виното може да има по-обещаващо бъдеще.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Закъде без похлупкхао, неспособен нишо интересно да сподели. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
събрание на тримата неууки глуупаци, анти-конспиратори! ... хахахахаа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
ъхъ , освен това е добро място , дето да поздравиш тролевите на майка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
cyclop
преди 1 година
Eдинствената причина да посещавам инвесторчето е да следя до къде стига пропагандата. За да знам с какво се захранва биомасата и какво мога да очаквам. В момента климатичната пропаганда ми е особено интересна, понеже това ще бъде много по-голямо съсипване на живота ни от ковид измишльотината. Трябва да се внимава в картинката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Ама ти ги четеш до края?! Може и аз, но само срещу заплащане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
Последните изречения са апогей на дoлнопpoбната, елементарна пропаганда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още