IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Шопов: Китай увеличава инвестициите за отбрана от порядъка на 10-12%

Може ли да се очаква официална военна подкрепа от Китай за Русия, след като страната продължава да купува суровини и отваря пазарите си, коментира политологът

22:29 | 09.03.23 г.

Растежът за военни разходи в Китай от 7,2% е доста над средния икономически растеж на страната. „Това са официалните данни, но по принцип в Китай, конкретно по отношение на военните разходи, винаги се е считало, че реалните разходи са поне наполовина над официално заявяваните. Така че става въпрос за нарастване на инвестициите за отбрана от порядъка на 10-12% в реална стойност”. Този коментар в рубриката „Азия в развитие” на предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria направи Владимир Шопов, политолог и анализатор.

Той обясни, за тази година Китай обяви очакван ръст от 5% на брутния си вътрешен продукт и това е най-ниската прогноза от поне 30 години, която много хора възприемат като знаков момент. Според него страната предпочете тази година да бъде по-предпазлива и по-консервативна в прогнозата си за икономическия си растеж, защото при добро стечение на обстоятелствата ще може да го надскочи.

По думите на Шопов причина за увеличаване на военните разходи е фактът, че Китай има много да наваксва – по отношение на ядрено оръжие и във военноморските сили – „изцяло нова група от военни способности, които сега активно придобива“.

„Сега се планират и нови инвестиции в по-ново поколение военни способности, свързани с киберпространството, разузнавателните програми, част от които бяха коментирани по повод на сваления разузнавателен балон”, посочи анализаторът.

Шопов смята, че конфликтът в отношенията между САЩ и Китай ще се разраства. „Китай доста помага на Русия по различни начини, посочи той и уточни, че купува суровини и допълнително отваря пазарите си. – Двете страни доста активно си комуникират и руската страна непрестанно информира Китай за отварящите се липси в резултат на безпрецедентните санкции, които са ѝ наложени. Например Китай я снабдява с микрочипове – макар и по-ниско поколение, които заместват тези, които не могат да бъдат внасяни в Русия.”  

Владимир Шопов сподели, че има вече доста описани схеми, които минават през Хонконг, свързани с търговия и допълни, че не трябва да се подценява и информационната подкрепа, която Китай осигурява на руската страна чрез разузнавателна информация. „Това дотук се възприемаше като нещо, което все още е в рамките на нормалната политическата логика. Големият разделителен момент ще дойде, ако Китай наистина реши да  предостави военна помощ”, подчерта анализаторът, според когото Китай няма да предприеме политика на открита военна подкрепа.

Ще се стигне ли до изплащане на компенсации на Корея от Япония след продължилите години спорове между двете страни след Втората световна война? Какви са нарастващите рискове в регионалните отношения на азиатските страни?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още