IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият поддоставчик на Apple изненада с по-слаба печалба от очакваното

Foxconn даде предпазлива прогноза за годината

10:44 | 15.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Foxconn
Снимка: Foxconn

Най-големият поддоставчик на Apple - Hon Hai Precision Industry, отчете печалба, която се оказа малко под очакванията. Освен това компанията даде предпазлива прогноза за тази година, пише Bloomberg.

Тайванският гигант даде прогноза за спад на търсенето на потребителска електроника, компенсиран от ръст в очакваните продажби на облачни и мрежови продукти, компютри и други компоненти. За настоящото тримесечие компанията подсказа, че очаква резултатите да бъдат в съответствие с консенсусната прогноза на анализаторите.

Фирмата отчете нетна печалба от 40 млрд. нови тайвански долара (1,3 млрд. щатски долара) за последните три месеца на 2022 г. при общо 1,96 трлн. нови тайвански долара приходи. Това е с 10% по-малко спрямо същия период на предходната година, а оперативната печалба е спаднала с 16 на сто. Анализатори очакваха малко по-висока печалба, докато консенсусната прогноза на анализаторите беше за 40,91 млрд. нови тайвански долара

През последния отчетен период компанията, известна още като Foxconn, се сблъска с огнище на коронавируса в най-важния си завод в Джънджоу в Китай. Ефектите от мерките за ограничаване разпространението на вируса и протестите на работниците, които се противопоставиха на ограниченията, намалиха способността на гиганта да произвежда най-търсените модели iPhone Pro на Apple.

Apple и други брандове се сблъскаха с по-ниските потребителски разходи по време на икономическия спад, което заплашва и без това слабите маржове на Foxconn. Сривът на Silicon Valley Bank миналата седмица разпали страховете за системен финансов риск, което допълнително замъглява перспективите пред световната икономика.

Отвъд смартфоните и компютрите Mac на Apple, Foxconn сглобява висок клас електроника за големи и малки клиенти и е уязвима към спадове в потребителското или корпоративното търсене. Търсенето на iPhone вече се сви, а Foxconn съобщи, че продажбите през февруари са били с 12% по-ниски тази година.

Foxconn ускорява експанзията си в Индия със завод за 700 млн. долара в Карнатака, който е в процес на изграждане. Индия е един от малкото останали развиващи се пазари за смартфони, а премиерът Нарендра Моди въведе стимули за привличане на повече високотехнологично производство в границите на страната.

Foxconn и други партньори на Apple, включително поддоставчиците Pegatron и Wistron, диверсифицират далеч от Китай, предвид постоянното напрежение между Пекин и Вашингтон.

Още технологични новини вижте във видеото! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още