IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foxconn сменя лидера на бизнеса си за производство на iPhone

Компанията преживя турбулентна година и се опитва да стабилизира производството си

10:29 | 17.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ключовият производствен партньор на Apple – Foxconn Technology Group, назначи нов лидер на своя бизнес за сглобяване на iPhone след една бурна година в Китай. Ходът подчертава усилията на компанията да подготви ново поколение лидери, които да ѝ помогнат да се ориентира в света след Covid-19, пише Bloomberg.

Новата позиция на Майкъл Чъан беше представена за първи път на годишното парти на базираната в Тайван Foxconn, което се проведе в неделя. Той ще наследи дългогодишния лидер Уан Чарн-ян като ръководител на подразделението, отговорно за сглобяването на iPhone. Чъан наскоро е повишен на бизнес групата, докато Уан се оттегля, за да се съсредоточи върху ролята си в борда, твърдят източници, запознати с въпроса.

Назначението е част от усилията на председателя Йън Лиу от водещото звено на Hon Hai Precision Industry Co. да издигне по-младите ръководители, за да запазят лидерството на компанията във веригата на доставки, с оглед на нарастващата конкуренция от страна на китайските играчи. Освен това Foxconn може да се сблъска и с нови конкуренти в Индия, тъй като Apple се стреми допълнително да диверсифицира своя производствен отпечатък след свързаните с пандемията проблеми с доставките и големите ограничения, които предизвикаха хаос в производството на устройства в Китай.

Чъан е дългогодишен мениджър във Fxconn, който е помогнал на компанията да отговори на високите стандарти, изисквани от Apple, посочва един от източниците, който не желае да бъде назован, защото няма право да обсъжда публично вътрешни въпроси. Уан, който беше назначен в брода на Hon Hai през лятото на 2022 г., остава директор, а оттеглянето му от ролята, свързана с iPhone, не е свързано с предизвиканите от Covid-19 прекъсвания в производството, които Foxconn преживя миналата година, допълват източниците.

Чъан има магистърска степен по развитие на човешки ресурси от Claremont Graduate University в Калифорния. Той се присъединява към Foxconn през 1999 г., става ясно от голямо интервю със застрахователна брокерска компания, публикувано онлайн през юни 2021 г.

Когато в края на миналата година Foxconn се сблъска с безпрецедентни вълнения сред работниците в основния кампус на iPhone в централния китайски град Джънджоу, Чъан изигра ключова роля в комуникацията с местните власти и гарантирането, че исканията на Apple ще бъдат изпълнени, коментира един от източниците.

Назначението подчертава усилията на Foxconn от последните години да насърчи по-млада кохорта от ръководители, които да помогнат на компанията да се справи с продължаващото напрежение между Вашингтон и Пекин, да диверсифицира производствените бази извън Китай и да отблъсне китайските конкуренти, включително Luxshare Precision Industry Co.

В интервюто от 2021 г. Чъан казва, че е ходил в Индия три пъти, за да помогне на Foxconn да изгради присъствие в страната. „Най-голямото предизвикателство, с което се сблъскваме в Индия, е културният шок, включително кастовата система. Това е нещо напълно ново за нас“, коментира Чъан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още