IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли промяна в плановете на Вашингтон за войната?

Ако правителството е давало МиГ-29 на Киев, да обясни плана за охрана на небето ни, настоява политологът доц. Искрен Иванов

22:02 | 11.04.23 г. 2

Изтеклите секретни документи, за които първо бе съобщено миналата седмица, не са толкова заплаха за САЩ, колкото за сигурността на НАТО като цяло, коментира политологът доц. Искрен Иванов, който е специалист по въпросите на международната сигурност и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". В предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria той уточни, че най-притеснително за САЩ е възможността от бъдещи течове на данни, които да покажат истинските планове и сценарии на Вашингтон за войната.

Той потвърди, че част от секретните документи потвърждават широко известни, но неофициални факти – че България изпраща оръжия на Украйна, че САЩ не са дали далекобойни оръжия на Киев, за да не ескалира конфликтът - и могат да наложат промени в украинските планове за контраофанзива.

"Ставаме свидетели на същото нещо, което видяхме с тайното изпращане на оръжия за Украйна", смята политологът. Според него правителството е планирало да изпрати самолети за Украйна, но това пак да стане тайно, без обществеността да разбере. Съгласно позицията на Министерство на отбраната от понеделник (10 април) такива планове не е имало.

Според доц. Иванов, ако информацията се потвърди, възниква въпросът как е щяло да бъде охранявано въздушното пространство на България - чрез помощ от съюзници или чрез ускорена процедура за придобиването на самолетите F-16.

"Преди да дадем самолетите си на Украйна, трябва да имаме ясна стратегия кой ще пази нашето небе. Наред с позицията на Министерство на отбраната, че няма да даваме самолетите си, ако информацията се потвърди, е хубаво министерството да добави към своята позиция и какво са възнамерявали да направят, ако останем без самолети", смята политологът.

По думите му съюзниците на САЩ едва ли ще станат по-малко доверчиви към Вашингтон след публикуването на секретните документи, тъй като ги обединява както системата за международна сигурност, така и целта конфликтът в Украйна да не прелее извън границите на региона.

Доц. Искрен Иванов предупреди, че документите могат да послужат за разпространение на дезинформация и да се използват в България за продължаване на разделението в обществото и политическата несигурност. „Ще започнат да се появяват различни тълкувания, като подобен суров материал ще може да бъде интерпретиран по различен начин от различни групи в зависимост от интересите им“, допусна той.

Повече за изтеклите секретни документи и ефектите от тях може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 0
khao
преди 1 година
отдавна трябваше да ги дадем, заедно със Су-тата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 19
aldy
преди 1 година
Ние си имаме хартиени Фъ-16. Какво повече ни е нужно? Рашата няма да посмее да ни обижда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още