IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е решението на цивилизационния конфликт във Франция?

Защо е неуспешна интеграцията на младежите от мигрантски произход, коментира Стефан Манов, секретар на Aсоциация Френско-Български форум

21:45 | 04.07.23 г. 2

В последните 15-20 години е имало и други ситуации на кризи, подобни на последния инцидент с убит младеж във Франция, но никога в такъв мащаб – това показва провалът на цялата интеграционна политика на Франция, защото реакцията не е просто на една социална категория хора, на една географска категория. Този коментар за конфликта във Франция направи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Стефан Манов, секретар на Aсоциация Френско-Български форум.

Той смята, че провалът се дължи на водената политика към мигрантите и липсата на ценностен модел при тях, за което е виновна и образователната система, която „поставя в центъра ученика и му дава дори по-големи права, отколкото на учителя, липсва йерархия и дисциплина“. Липсва модел, по който тези млади хора да бъдат въведени във френската традиционна ценностна система“, посочи Манов. Той потвърди, че тази група, която се формира в предградията на френските градове, не намира своето място във френското общество.

По думите му лесният отговор за ситуацията е дискриминационното отношение, но трудният е, артикулиран от френският философ Огюст Конт: „Демографията е съдба!".

Според Манов във Франция се оформят две части, като едната мрази Франция. „Това са второ или трето поколение френски граждани, деца на емигранти, които не приемат правилата и не се пропиват от обществените ценности. Както каза бившият министър на вътрешните работи на Франция Жерар Коломб: „В момента ние живеем едни до други. Разделени сме. Дано утре да не живеем едни срещу други“. Точно това се случи в последните няколко дни“ , заяви Стефан Манов.

Той посочи, че във Франция не може да се говорим дори за „бунт". „В тази дума има нещо романтично и справедливо, а тук става дума за един сляп гняв с фойерверки, насочени като оръжия, бяха атакувани училища, детски градини, библиотеки, спортни съоръжения, транспортни средства“, обясни Манов. И отбеляза, че гневът на тези безчинстващи младежи беше насочен включително и към кварталите, откъдето те идват, унищожавайки инвестициите, които френският данъкоплатец е правил в последните 20-30 години, за да превърне тези квартали в едно по-приятно място за живеене.

Стефан Марков потвърди, че все още се уточнява броят на задържаните младежи от вторник насам, но те са между 3000 и 3500 души като средната възраст е около 17 години, което означава, че има задържани 12-13 годишни деца. „Друг сериозен факт е, че се оценяват на стотици, ако не и хиляди магазините, които са разбити и частично или изцяло ограбени. Става дума за 250 хипермаркета и супермаркета, 250 банкови офиси, стотици магазини за дрехи, за скъпа електроника, за бижута. Френската работодателска организация MEDEF даде оценка за над 1 млрд. евро щети, но другата страна на монетата са погромите, извършени срещу всякакви обществени сгради. Десетки полицейски управления бяха обстрелвани с фойерверки, което беше основното оръжие на тези, които мародерстваха по улиците“, разкри драматичната ситуация във Франция експертът.

Кой и как ще плати за щетите? Ще бъде ли прекомерно натоварена застрахователната индустрия и дали в крайна сметка няма данъкоплатците да платят за това? Как се използват индивидуалните права, сред които са религиозните, срещу правовата държава? Как ще се справи френската държава с кризисната ситуация?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 04.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
Кисимов
преди 9 месеца
С Макрон става купон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 5
cyclop
преди 9 месеца
Интеграцията на Франция в северноафриканските държави от третия свят изглежда успешна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още