IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Деян Василев: Българският лев всъщност е евро от много години

Приемането на еврото ще намали валутния риск и ще привлече огромни инвестиции, посочи зам.-председателят на Асоциацията на кредитните посредници в България

13:38 | 21.07.23 г. 4

Преизбирането на Димитър Радев за управител на БНБ е знак за довършване на започнатото, което най-вече е свързано с проекта за присъединяване към еврозоната. Този коментар в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria направи Деян Василев, заместник-председател на Асоциацията на кредитните посредници в България.

Свидетели сме на много подготвителна работа, извършена през последните години, заяви той. „За мен това е един сигнал, че има политическа воля България да извърви докрай този път. Господин Радев сподели, че 95% от подготовката за евро са изминати, тоест да се извървят тези 5%”, допълни Василев.

Според него „българският лев всъщност е евро от много години, от повече от две десетилетия и не трябва да го забравяме”.

Василев потвърди, че валутният съвет по принцип е едно междинно състояние. По думите му България не може да остане „во веки веков в него“ и за това има два изхода – или рязка девалвация на българския лев с 30-50%, или приемане на европейската валута.

Очакванията му са да има промяна с повече публичност и започване на информационна кампания. „Тази кампания закъснява, а има огромна необходимост от нея, тъй като се всяват всякакви слухове. Свидетели сме на хибридна война, активна дезинформация и е необходимо с рационален глас да се обяснява на хората как ще се въведе еврото и кои са ползите от това", е мнението на финансовия експерт.

Василев посочи като част от предимствата от присъединяването на страната ни към еврозоната – спестяване на таксите за превалутиране, падане на цената на българския държавен дълг, приток на повече чуждестранни инвестиции и туристи. „За всяка малка икономика е по-добре да бъде тясно интегрирана в голям икономически блок”, е мнението на Василев.

Има ли особености при замяната на лева с евро? Какви са ефектите на еврозоната в обществен и икономически план? Ще се охлади ли инфлацията в еврозоната и ще паднат ли лихвите може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 21.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
doba
преди 9 месеца
Някак си се измества въпроса от Шенген, все по-рядко се споменава. Да ни приемат в него, тогава да приемем евраците(евентуално и с референдум).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 14
andy
преди 9 месеца
Каквото заповядат гocподapите, това правят мapионeтките. Убиха България тия безpoдници!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 22
cyclop
преди 9 месеца
Всъщност не е, сега го гледам и си пише ЛЕВ на него. А Полша що не ще евро? Заедно с още десетина евродържавици? Те ли са по-загубени от нас, или що ли? Тия чехи как не се усещат къде е играта? Шведите що се дърпат от далаверата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 21
andy
преди 9 месеца
Деянчо, толкова умен даже и аз не съм. Вероятно вече си приел еврото. Много евро. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още