IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ излезе със законопроект за въвеждане на еврото в българската платежна система

След приемане на европейската валута в България RINGS ще престане да се използва

19:15 | 20.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) прие становище по законопроект за изменение на Закона за платежните услуги и платежните системи. Целта му е да осигури гладкото въвеждане на еврото в България в областта на платежните услуги и платежните системи, както и да улесни упражняването на платежен надзор. Предвижда се законопроектът, в частта относно въвеждане на еврото в България, да влезе в сила на датата на въвеждане на европейската валута в България. За това съобщи на сайта си българската централна банка

В становището се посочва, че ЕЦБ приветства целта на законопроекта, както и навременното прилагане на необходимите мерки в съответствие с Договора за функционирането на Европейския съюз и европейския регламент на Съвета за консултирането на националните власти с ЕЦБ по отношение на проектите за законодателни разпоредби.

Законопроектът е изпратен и на Министерството на финансите.

RINGS няма да се използва

Със законопроекта се предлага отмяна на всички разпоредби, свързани с изграждането на платежна система за брутен сетълмент в реално време в левове, оперирана от БНБ (Realtime Interbank Gross Settlement System (RINGS)), тъй като към датата на въвеждане на еврото в България RINGS ще престане да се използва.

БНБ дтрябва да осигури спазване на Надзорната рамка на Евросистемата за електронни платежни инструменти, схеми и споразумения („рамката за PISA“) от страна на лица със седалище в България, които управляват функционирането на електронни платежни инструменти, схеми и споразумения.

Както се отбелязва в мотивите, предложените промени ще обезпечат ефективното прилагане от страна на БНБ на рамката за PISA. По-специално, когато установи нарушения в дейността на такива лица, банковият регулатор може, в зависимост от характера и тежестта на нарушенията, да отправи писмено предупреждение и/или задължителни указания, да задължи лицето да преустанови и да отстрани нарушенията в предварително определен срок, да изиска извършването на промени във вътрешните правила и процедури или да забрани на лицето да извършва дейност до отстраняване на нарушенията.

Законопроектът изисква БНБ да издаде наредба по прилагането на тези разпоредби.

С него се предлага прецизиране на разпоредбите, които уреждат условията за клиринг и сетълмент на платежни операции, свързани с карти. Според законопроекта платежните операции в евро трябва да се извършват от системен оператор на система с окончателност на сетълмента, лицензиран от БНБ. За това трябва да са изпълнени едновременно две условия. Издателите на карти да са доставчици на платежни услуги, лицензирани от БНБ, или да са клонове на доставчици на платежни услуги, извършващи дейност в България.

Мястото на продажба или терминалното устройство ATM също трябва да се намира в България. Освен това, системният оператор трябва да определя и оповестява публично условията за участие в платежната система, включително по отношение на непреките участници.

В законопроекта допълнително се уреждат условията за платежни институции за отпускане на кредити, свързани с платежните услуги, когато платежни институции използват средства от собствения си капитал.

Целта на законопроекта е улесни гладкото въвеждане на еврото в България след като се приложат необходимите мерки.

Отмяна на дерогацията

При отмяна на дерогацията на България, паричните суми, които следва да бъдат платени или осчетоводени в случаите, когато се извършва закръгляване след обмяна в евро единици, трябва да се закръгляват към най-близкия цент. В ЕЦБ обаче отчитат, че законопроектът не закръгля паричните суми след евентуално бъдещо конвертиране в евро, а по-скоро има за цел да транспонира изцяло съответните суми, посочени в европейски директиви, които се отнасят до еврото.

България се присъедини към Евросъюза на 1 януари 2007 г., като става държава членка с дерогация в съответствие разпоредби от Акта за присъединяване. След отмяната на дерогацията БНБ ще бъде централна банка от Евросистемата със задължение да оперира свой национален компонент на ТАРГЕТ, изключвайки всякакви други системи за сетълмент в реално време в левове, като например RINGS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 20.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още