IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Алексиев: 2023 г. е „тъжна“ за IT сектора

Защо на българските компании, особено продуктовите, им е трудно да пробият на западните пазари, коментира главният изпълнителен директор на „Сирма Груп Холдинг”

17:56 | 04.09.23 г. 1

Настоящата година е „тъжна“, за разлика от 2022 г. – периодът е очевидно лош за IT сектора. Този коментар в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria направи Цветан Алексиев, главен изпълнителен директор на „Сирма Груп Холдинг”. Тенденцията на влошаване започва от Съединените щати, когато много компании съкращават персонал, а войната в Украйна започва много да тежи на бизнеса, заяви той.

„Имаше ситуация в САЩ, имаха толкова много свободни програмисти, не можехме да се конкурираме с тях. В Западна Европа не е чак толкова зле положението в IT сектора, но се усеща много голяма неувереност в бизнеса. Отлагат се проекти“  посочи той.

Цветан Алексиев потвърди, че когато в Америка започне криза, тя се прехвърля и в Европа.

„Средата за развитие на технологичните компании в България от гледна точка на служители има потенциал, защото най-важното за софтуерните компании са хората. Най-важно в индустрията е служителите да са добре квалифицирани и мотивирани. В България се гордеем с добри IT специалисти“, подчерта Алексиев.

Според него в България е по-трудно да продаваме на външните пазари, освен когато се отнася до проекти в аутсорсинг индустрията и „продаването на хора по поръчка“, и където съревнованието е с квалификацията на специалистите.

Алексиев е на мнение, че за да продават българските компании продуктите си и на западните пазари, и в Азия, за това се изискват много инвестиции. „В България все още е трудно да се привличат необходимите средства за силни продуктови компании“, смята той и уточни, че в нашата страна е трудно сериозни инвестиционни фондове да сложат пари в българската икономика.

Той посочи, че ситуацията в сектора може да се промени чрез по-добро икономическо развитие, преминаване на страната ни към еврото и стабилна политическа обстановка.

В коментар за състоянието на IT индустрията Алексиев потвърди, че предизвикателствата са свързани с кадрите и бизнеса за тях. По думите му човешкият потенциал е свързан с образованието и подготовката на специалистите в университетите, които „винаги може да са по-добри“.

 „Добрата атмосфера за работа привлича хората, важно е да има добра среда и хората да се чувстват добре, че отиват на работа, да им е хубаво, да се видят с приятели, ходенето на работа да бъде социално преживяване", коментира той и допълни, че заплащането винаги е функция на това как се развива бизнесът в IT сектора – когато бизнесът върви добре, заплатите растат бързо, намират се много хора.

Къде е здравословният баланс между дистанционната работа в IT сектора и тази в офисите? На какво се дължи ръстът на приходите на „Сирма Груп холдинг“?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 04.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 месеца
Годината беше екстра, търсете грешките у себе си....в нашата фирма приходите са нагоре с 25% и наехме една камара народ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още