IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на кадри с IT умения е основен риск за 60% от бизнеса в България

Най-търсените технологични експерти у нас са в сферите на AI машинно обучение и разработки на мобилни решения

15:22 | 09.11.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Българските IT лидери, както и тези по света, изпитват сериозни опасения, свързани със задържането и назначаването на служители със съответните умения за бизнеса. Това показва последно проучване на компанията за дигитална инфраструктура Equinix.

Според Глобалното проучване на технологичните тенденции на Equinix за 2022 г. 60% от IT лидерите в България гледат на недостига на персонал с IT умения като на една от основните заплахи за техния бизнес. Това е в синхрон с международните резултати, според които 62% от запитаните са посочили същото опасение. 

2900-те глобални участници в проучването обръщат внимание на това, че скоростта, с която технологичната индустрия се трансформира, е довела до затруднения за компаниите да намерят хора с подходящия набор от умения, с който да отговорят на настоящите и бъдещите предизвикателства. В тази връзка компаниите се фокусират върху разширяване на източниците на таланти, като включват все по-разнообразни кандидати чрез алтернативни инициативи за подбор на персонал.

Най-често посочените опасения на българските компании са свързани със запазването на настоящите експерти (60%) и кандидати за работа с неподходящ набор от умения (54%). Най-търсените технологични експерти са в сферите на AI/машинно обучение (28%), разработки на мобилни решения (27%) и AR/VR (19%). Усеща се недостиг още и за позиции като експерт по разработка на софтуер за сигурност (18%), архитект по сигурността (17%), хардуерен инженер (16%) и облачни изчисления (14%).

Въпреки че в международен план водещите опасения са същите – кандидати за работа с неподходящ набор от умения и запазване на настоящите служители – и двата аспекта са идентифицирани от 44% от респондентите, най-търсените позиции се отличават от идентифицираните на българския пазар. В това число влизат IT техници (27%), специалисти по облачни изчисления (26%), както и експерти в сферата на AI/машинни изчисления (26%). IT лидерите очакват, че пропуските в технологичните умения ще се запазят същите и занапред, като AI машинни изчисления ще станат все по-важен фактор.

Заради недостига на умения много компании преквалифицират хора от други области. Тенденциите в България следват световните, като в страната най-висок процент (46%) са посочили, че преквалифицират служители от сходни сфери. 22% пък опитват да подсилят екипите с хора от други сектори. В световен план процентите са съответно 62% и 34%.

В България най-често преквалифицираните служители са завръщащите се от по-дългосрочно отсъствие, например след отпуск за отглеждане на дете – 46%. Следват ги кадри от сферата на администрацията (45%) и финансите и застраховането (38%). Тези преквалифицирани служители помагат на компаниите да преодолеят пропуските в техническите умения в роли като IT техник (46%), анализатор на данни (31%), разработчик на мобилни решения (25%).

В световен  план най-често преквалифицираните служители идват от административни профили (36%), както и от сферата на финансите и застраховането (33%) и завръщащите се от продължително отсъствие (30%).

Междувременно бизнесът също търси кадри чрез университетски стажантски програми. IT лидерите в България посочват, че основните канали, които компаниите им използват за партньорство с висшите учебни заведения, включват възможности за студентски стаж (34%), партньорство по програми за практика по специалността (31%), участия в университетски кариерни изложения (25%) и съвместни обучителни програми с висшите учебни заведения (22%).

Стажантските програми са най-популярният метод за сътрудничество с университетите и по света – 42%. Следват съвместни обучителни програми (41%), участие в университетски кариерни изложения (37%) и партньорство по програми за практика по специалността (34%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
nikiangel
преди 1 година
Кадри има, пари не ви се дават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още