IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът иска „вносът“ на работници от трети страни да се облекчи още

Цените в строителния сектор се вдигнаха, но никой не се отказва от инвестиции, казва строителен предприемач

14:51 | 24.08.22 г. 3
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Липсата на работна ръка е съществена причина за неосъществени инвестиции в България. Това мнение изказа Костадин Чуклев, управител на строителната компания "Бараж Груп".

По думите му недостигът на работна сила е изключително тежък проблем за всеки един бизнес в България. „Ако нещо най-много спира навлизането на нови инвестиции тук, е липсата на работна ръка. Административни тежести, корупционна среда и политическа обстановка, могат да оказват влияние, но липсата на работна ръка е номер едно като причина за неслучване на някои инвестиции в България“, каза той в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът споделя, че неговата фирма търсим варианти чрез „внос“ на кадри от Узбекистан.

„Трудовите навици на хората от Узбекистан позволяват да работят на открито тежка работа, което изисква строителството. Турците също са много подходящи.... Получаването на необходимите разрешителни отнема около осем месеца. Това е дълъг период, процедурата трябва да се облекчи максимално“, подчерта събеседникът.

Според него основен приоритет на политиците трябва да е намирането на начин да решат проблема с работната ръка в страната и да облекчат значително допускането до нашия трудов пазар на работници от трети страни.

Запитан дали има свиване на маржовете на печалба в строителния бизнес, Чуклев каза, че през втората година на пандемията печалбата не само се е свила, дори е липсвала. „В момента не е така, защото променихме договорите, а инвеститорите също проявиха нужното разбиране и се съобразиха със ситуацията. Те възприеха новите ни договори, в които цените не са фиксирани”, посочи той. 

Цените в сектора се вдигнаха много. Имахме подписан преди две години договор за строеж на склад, чийто втори етап не се стартира тогава. Наскоро актуализирахме офертата към днешна дата и увеличението спрямо преди две години е повече от 40%. „Това е сериозно увеличение..., но не виждам някой да се е отказал от инвестицията. Цените се вдигат за всички. ”

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
тоя колко безпардонно лъже... вимаги сте били на 2-3 печалба.. сега себестоуноста на квадрат е макс 500-600 евро. (ако не пестите от материалите, а всички знаем че го правите)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Ни***КОЙ не иска в БГ. Питайте който и да е мигрант на границата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
melon
преди 1 година
Скоро си мислех, че ни трябват 2-3 милиона човека от Бангладеш и демографският проблем ще се реши кардинално. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още