IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Държавните облигации са прекрасен начин за финансиране от по-малките инвеститори

Alaric Securities ще пусне приложение с по-лесен достъп до европейски ДЦК, съобщи Антон Панайотов, основател на инвестиционната компания

14:21 | 05.09.23 г.

Скорошните предлагания на европейски държавни облигации за инвеститори на дребно са прекрасен начин за финансиране в момента с края на ниските лихви. Тази тенденция се развива от близо половин година и няма да спре в близките две години. Все повече ресурси ще отиват в директно финансиране на държавите чрез ДЦК, а България трябва да възприеме подобен подход за своите облигации. Този съвет в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria даде Антон Панайотов, основател на Alaric Securities.

"Има много широк набор на ДЦК на държави като Германия, Франция, Белгия, Испания с хубав инвестиционен рейтинг, който носят 3-3,5%, скоро може би и 4% доходност. Това е начин държавата по-лесно да се финансира, без да излиза на външния пазар, като влезе в местния ресурс", посочи той и добави, че вече има доста компании, които активно започнаха да менажират своята ликвидност в такъв набор ДЦК.

Основателят на инвестиционната компания съобщи, че Alaric Securities предстои да пуснат приложение, което ще облекчи достъпа на българските малки инвеститори до европейски ДЦК.

Панайотов посочи, че има натиск за световно разделяне на икономически блокове, но не се нае да прогнозира докъде ще продължи това развитие, особено на фона на значимите постижения от глобализацията.

„Докато са обединени единствено от желанието да се откъснат от долара, страните от БРИКС няма да могат да постигнат единна валута. Всякакви сближавания и отваряния на техните платежни системи и икономики няма да доведат до качествена промяна на капиталовите им пазари и поява на качествени компании и добри практики, докато има съмнения за върховенството на закона“, коментира той дали БРИКС е безсмислен акроним, или бъдеща суперсила.

Според основателя на Alaric Securities капиталовите пазари не стават по-атрактивни, защото е направен достъп до тях, а когато се наблюдават качествени компании и добри практики. Той е убеден, че капиталите винаги ще намерят как да стигнат там, където има качество. „До момента, до който не виждаме качествени корпоративни социални поведения, отговорности, отчетност, дори те да прокарат каналите си, това няма да помогне“, е мнението на инвестиционният мениджър.

По думите му няма как да има качество по корпоративен и инвеститорски стандарт, ако нямаш правилна съдебна система. „Когато една съдебна система не е безпристрастна, няма как корпоративните спорове да бъдат разрешавани правилно“, категоричен е той.

Кои са причините трансакциите в евро да надвишават тези в долари? Защо Индия е най-атрактивна от членовете на БРИКС и успява да привлече част от излезлите капитали от Китай тази година? Ще стане ли страната основен двигател на световната икономика в следващите десетилетия? Какво е нивото на проникване на финансови инструменти сред населението на Индия и защо инвеститорите се интересуват от пазарите на деривати? Как ще се отрази на капиталовите пазари напрежението между САЩ и Китай? Повече за капиталовите пазари на Индия и рисковете от високите лихви за развиващите се пазари може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още