IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще намалее ли предлагането на биткойн борсово търгувани фондове?

Активът се опитва да намери мястото си във финансовата система на пазарите, посочи Калин Танев, експерт по търговия с деривати и криптовалути

19:14 | 21.03.24 г.

След одобрението на биткойн борсово търгуваните фондове (ETF) през януари се засили търсенето, а очакваното т. нар. разполовяване през април ще намали предлагането на актива. Тези елементи допринесоха и за еуфорията на пазара, и създадоха така наречения FOMO ефект (от англ. Fear of missing out - страхът от пропускане на възможност - бел. ред.), а много пазарни играчи затвориха позициите си на високите стойности. Тази динамика на пазара на криптовалути коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Калин Танев, експерт по търговия с деривати и криптовалути.

„След като преди седмица биткойнът достигна цена от около 73 хиляди долара, той падна с около 10 хиляди долара, а сега се колебае около 66-68 хиляди долара за биткойн. Повишеното търсене и очакването за намаляване на предлагането бе един от факторите за ръста на криптовалутата“, посочи той.

Калин Танев обясни, че когато сме в такава фаза, идват нови участници на пазара като институционални инвеститори и при съществуващата регулаторна несигурност цените „естествено се движат много нагоре и много надолу“.

Той напомни, че това го видяхме през последните дни, когато имаше и големи изтичания на капитал от ETF-ите и се случи минисрив. Експертът преценява обаче, че това „не е нищо особено за биткойна“. „Това е един актив, който се опитва да намери своето място във финансовата система и на пазарите. Докато не се разбере какво точно място ще има – дали ще е инструмент за търгуване на волатилност или ще се държи от новите участници на пазара, е много друго да се каже, но дотогава може да сме свидетели на такива големи движения, които видяхме в последните седмици“, очаква експертът.

Той съобщи, че се наблюдава използването на деривати, базирани на криптовалутите, като най-разпространени са фючърсите върху биткойн и етера.

Танев обясни, че опциите също са начин да се инвестира в актива. Друг популярен метод са така наречените “perpetual swaps”, които дават възможност за дългосрочна позиция на пазарите, без да се държи спот продукт.

Експертът посочи, че инвеститорите трябва да разбират продукта, в който правят вложение, да знаят каква е динамиката му и от кого го купуват. Той съветва да се внимава с ливъриджа и да се направи добър мениджмънт на риска.

„В момента е трудно да бъде направен фундаментален анализ на криптоактивите, тъй като трябва да се разгледа кои са партньорите в покупките и продажбите, кой стои зад дадената валута, колко валути има в обращение и колко ще бъдат пуснати", смята Танев. Той допълни, че още сме в неразкрита територия и не се знае как ще бъдат адаптирани тези продукти в системата, затова "дори и най-добрият фундаментален анализ може да доведе до изненада.“

Кои фундаментални фактори са в основата на еуфорията при криптовалутите? Къде са рисковете при инвестиране в биткойн? Какви са настроенията на инвеститорите?

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение!

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още