IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво следва сега за криптовалутите?

Мнозина скептици очакваха одобрението на ETF-ите да е класически случай на схемата „купи слуха, продай факта“, но може би това не е съвсем така

13:45 | 21.03.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

След впечатляващото крипторали, водено основно от биткойна, ще е справедливо да кажем, че одобрението на спот биткойн борсово търгуваните фондове (ETF) в САЩ промени играта, пише в откъс от нюзлетъра Crypto Long & Short Грегъри Мол, ръководител на звеното за инвестиционни решения на швейцарската криптобанка AMINA. 

От 10 януари досега общата пазарна капитализация в сегмента е нараснала от 1,5 трлн. долара до 2,4 трлн. долара – 60% увеличение. Въпреки това криптовалутите остават зараждащ се и нишов клас активи – размерът им е само частица от златото (10%) и е по-малък от капитализацията на Microsoft (3,1 трлн. долара).

Мнозина скептици очакваха одобрението на ETF-ите да е класически случай на схемата „купи слуха, продай факта“ (когато цените растат на базата на благоприятен слух и след потвърждението му активът се продава, за да се обере печалбата, бел. ред.). Но, като се има предвид колко голям е ценовият подем, това е далече от истината.

Сега основният въпрос е: какво следва?

ETF-ите и дисбаланса между търсене и снабдяване

Пуснатите в САЩ ETF-и са привлекли приток на капитал от около 19 млрд. долара. Като се включат всички борсово търгувани продукти, сумата от началото на годината досега е още по-висока. Инструментът на Blackrock IBIT е ETF-ът, достигнал най-бързо 10 млрд. долара под управление. Само за два месеца той е придобил повече биткойни от Microstrategy от 2020 г. насам.

Но големите притоци създават дисбаланс по отношение на търсенето и предлагането, увеличавайки по този начин цената на основния актив – биткойна. ETF-ите в САЩ отговарят за приблизително 4% от всички такива монети в обращение. Прибавете към това и че около 29% от цялото биткойн снабдяване не е било докоснато от над пет години и може дори да е загубено завинаги, и ще видите, че тези инструменти представляват значителен източник на търсене.

Настоящата динамика вероятно ще се изостри още и след предстоящото т. нар. разполовяване на биткойна (при което възнагражденията за копачите в биткойни ще намалеят наполовина, бел. ред.), очаквано през средата на април. Като всяко предварително обявено действие в традиционния корпоративен свят, самото събитие не би трябвало да има ефект върху цените. Но ако миналото може да ни служи за ориентир, циклите на разполовяване служат като психологически катализатор за ценово увеличение, създавайки рали не само за биткойна, но и за останалите водещи монети.

„Криптовалутите са решение в търсене на проблем“

Голяма част от притока на средства към ETF-ите е дошъл от институционални инвеститори, докато инвеститорите на дребно предпочитат купуването на монети директно. И това може да се окаже ключова причина защо в този подем има още възможност за ръст. За разлика от инвеститорите на дребно институционалните обикновено имат по-дългосрочен инвестиционен хоризонт и е малко вероятно да продадат всичките си ETF притежания заради корекция на пазара. Въпреки че ребалансират портфолиото си от време на време, те са по-малко податливи на флуктуациите ден за ден спрямо инвеститорите на дребно.

В този смисъл навлизането на институциите може като цяло да намали волатилността на този клас активи, правейки го по-интегриран в традиционната финансова система. Това все пак ще бъде бавен и постепенен процес и макар биткойн ETF-ите да са със сигурност катализатор, то просто не са достатъчни цял един клас активи да стане част от мейнстрийма.

Въпреки че криптоекосистемата е богата на приложения, вариращи от извършване на плащания, маркет-мейкинг, кредитиране, метавселена, гейминг, логистика, изкуство, прилагане на авторско право и т.н., то изглежда голяма част от тях са или в ранен етап, или фокусирани върху нишова целева група потребители. За да станат криптовалутите мейнстрийм, трябва да се появят повече приложения за „реалния“ свят и да се отнасят не само към силно технологични проблеми или потребителски групи, а да предлагат осезаеми иновации в ежедневието.

Къде се намираме в този цикъл?

Поглеждайки към Google Trends, резултатите за търсения на термини като „crypto“ и „Bitcoin“ са се увеличили през последните седмици, но остават далеч от пиковете си по време на предишния бичи пазар през 2021 г. В допълнение последното рали бе водено предимно от биткойна и етера.

Алткойните все още не са имали своя голям момент и повечето от тях се търгуват само на част от рекордните си цени от ноември 2021 г. Биткойнът все още доминира пазара с дял от около 50%. Като цяло алткойните изпреварват биткойна и етера в по-късните етапи на цикъла. И като се имат предвид благоприятните макроикономически условия, изглежда, че ралито все още има накъде да върви.

От гледна точка на съотношението риск/възвръщаемост изглежда, че криптовалутите може да се сравняват с ранните етапи на инвестирането на рисков капитал. Като се има предвид, че има над 9000 криптовалути по света, вероятно ще е безопасно да предположим, че относително малък брой от тях ще имат отчетлив икономически ефект върху ежедневието ни и така ще оправдаят дългосрочна инвестиция, пише Грегъри Мол.

От топ 100 монети през юни 2019 г. само 28 са запазили лидерските си места през декември 2023 г. Броят е отрезвяващ. По същия начин дот-ком балонът показа колко трудно се избира победител. Кой би помислил, че Amazon и Google ще станат водещите компании в съответните си индустрии през 90-те?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 месец
До: lost in fx никога не са имали бъдеще, нито технологията... от началото са измислени като измама и такава е до днес... не случайно ви го пиша това от 10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
lost in fx
преди 1 месец
След като биткойна се провали тотално в опита да стане пари и да се конкурира с банковия кеш, сега тия който продължават да надуват крипто балона залагат на новата мантра че биткойна ще изпълнява функцията е един вид електронно злато и ще съхранява стойността на спестяванията. Естествено това е абсолютна глупост която не почива на никакъв сериозен фундамент. Отново чиста спекула и въпрос на време и тая смешна мантра да се сгромоляса с гръм и трясък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
lost in fx
преди 1 месец
Криптовалутите нямат бъдеще защото са безполезни за потребителите. Хората не виждат смисъл да ги ползват. Технологията принципно е в задънена улица и не се развива в положителна посока. Както и сами виждате вече никой не ползва криптовалути като пари. Има само дива спекула. Фирмите и магазините не приемат крипто валути въпреки че в началото някой ентусиасти се пробваха. Видяха че няма смисъл и се отказаха. Само излишни разходи и главоболия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още