IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майкъл Сейлър: Биткойнът ще изяде златото

Монетата „притежава всички страхотни качества на златото и няма никой от дефектите“ му, смята изпълнителният председател на MicroStrategy

13:00 | 12.03.24 г. 10
Автор - снимка
Създател
Майкъл Сейлър. Снимка: Bloomberg LP
Майкъл Сейлър. Снимка: Bloomberg LP

В бъдеще криптовалутите ще са много по-ценен актив от златото, смята изпълнителният председател на MicroStrategy Майкъл Сейлър.

„Биткойнът със сигурност е най-малкото дигитално злато, ще изяде златото“, коментира той пред CNBC, след като по-рано компанията му обяви, че ще купи още 12 хил. биткойна. Монетата „притежава всички страхотни качества на златото и няма никой от дефектите“ му, допълни той, цитиран от CoinDesk.

Той даде популярният пример за това, че златото не може лесно да бъде придвижвано, например от Ню Йорк до Токио само за няколко минути, за разлика от криптовалутата. Според Сейлър интересът към биткойна ще отклони средства от други рискови активи, включително от борсово търгувания фонд SPDR S&P 500 ETF.

В понеделник най-голямата криптовалута стана осми по стойност актив в света, изпреварвайки среброто, с пазарна капитализация от над 1,4 трлн. долара. Засега обаче има още много вода да изтече, докато монетата стигне златото с неговите впечатляващи 14,7 трлн. долара.

Сейлър напомни и за предстоящото разполовяване на биткойна през април – процес, при който ще бъде намалено наполовина възнаграждението в монети за копачите. Това означава, че 450 нови биткойна ще излизат на пазара всеки ден от сегашните 900. „Цената на биткойна ще трябва да се коригира в посока нагоре, за да отговори на това инвеститорско търсене“, коментира той.

В понеделник MicroStrategy обяви, че е купила 12 хил. биткойна за малко над 800 млн. долара, с което компанията притежава общо 205 хил. токена. Борсово търгуваният фонд на мениджъра на активи BlackRock – iShares Bitcoin ETF (IBIT), за кратко изпревари фирмата по брой монети, като към петък притежаваните от него бяха 196 хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 1 месец
Щом има такива новини, значи ЦРУ ще кешира за някаква операция. Я изборите у Русията, я у Краварията. Иначе - всички бунаци на бунището да ровят за шиткойни => DARKnet има нужда от собствена валута, да продължи да твори ЗЛО !!! А Пишурките да продължават в оргазъм да пеят Одата на глупостта, ооо не - радостта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 5
scott
преди 1 месец
да 20 дни - битойн под 60 000.Защо? Сичко почна от некво изказване на финансисче, че коня ше стане 71 хилки. После дойдоха брекрок със свързани сделки да надуват цената. Широк пазар няма, само спукула.Та, предвиждам, че нема да има увлечени, ше стане некъв скандал за фалит или спиране на криптоборса и опа.........под 60 хилки. При това - скоро. Немам койни, но бих продавал сега. Търпението на акулите се изчерпва, рибата не кълве, ше ударат. бръже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 3
мрънмрън
преди 1 месец
До: мрънмрън и към това - същите хора, които празнуват вдигането на биткойна, са тези, които не вярват в самата идея на биткойна, защото празнуват, когато голяма компания, тръгне да го вмъква в техни продукти (виза, мастъркард и от сорта), а нали уж цялата идеята е да не е централизирана. В тоя ред на мисли 1% държи над 40% от всички биткойни. За над 10г, нищо съществено не се е променило, освен броят участващи в това. За мен това е една голяма примида. Хората бързо забравят случаи като Енрон...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
мрънмрън
преди 1 месец
До: khao биткойнът не е толкова сложен, с малко четене, ти става ясно как работи. Друг е въпросът, какво го държи, а именно останалите инвеститори. Заради самата си структура, той никога няма да стане платежно средство (нисък брой операции на секунда, голямо количество енергия за трансфери и тн). Биткойнът е просто "доказателство за концепция" (proof of concept). Доказва, че нещо би могло да се реализира (дигитална валута, необвързана с институции), но тя не прави нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
мрънмрън
преди 1 месец
До: doba и кое ти гарантира чистотата на златото, от заложна къща? Повечето злато, което се ползва за дрънкулки е 10-14 карата. И не, доста банки у нас, не предлагат закупуването на физическо злато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 11
khao
преди 1 месец
До: мрънмрън Ама нищо общо няма между двете, пускат тоя слоган защото ще излъжат хората по лесно... Всеки знае кво е злато и почти никой не знае как работи битконя... Завишиха цената и веднага продавачите на надежда излезнаха с лъжите. Къде бяха тия статии и интервюта последните две години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
doba
преди 1 месец
До: мрънмрън: това къде ще си съхраняваш златото е личен избор :) Може да си го държиш в мазето, може и в сейф. Златото 'наживо' се продава от много бамки и почти всяка заложна къща, не зна в момента как върви като цена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 16
мрънмрън
преди 1 месец
До: doba голяма част от златото, което се купува/продава, не можеш да го видиш, пипнеш или сложиш някъде. За това има "инвестиционно злато" и "физическо злато". 2-рото у нас може да се купи от 2-3 банки (поне до преди няколко години). Първото е това, което се търгува масово и не можеш да го замениш за физическо такова. В наши дни, златото е "биткойнът" на старите хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 6
doba
преди 1 месец
Нищо лично, НО златото може да го видиш, пипнеш, сложиш в долапа. А къде е т.н. биткойн?.. Утре като спре тока как ще си го осребриш ако ти трябва спешно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 7
pinoccio
преди 1 месец
Като удари едно по-силно слънчево изригване и биткойнът ще стане годен за задвижване на парни локомотиви без да притежава нито един от минусите на въглеродния отпечатък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още