IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притокът на средства към криптопродуктите удари нов рекорд

Рекордните 2,7 млрд. долара са отчетени през миналата седмица, става ясно от доклад на CoinShares

09:42 | 12.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Вълната инвеститорски интерес e наляла милиарди долари в криптовалутни активи през тази година, тласкайки притока на капитал до рекордни равнища. Това показват данни на мениджъра на дигитални активи CoinShares International, цитирани от Bloomberg.

Приток на средства от рекордните 2,7 млрд. долара е отчетен през миналата седмица, става ясно от доклад, публикуван в понеделник. По-голямата част от средствата са били към биткойн. По-рано в понеделник цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация мина нов праг от 72 хил. долара за първи път. Във вторник към 9:30 ч. българско време тя се разменя за 72 184 долара, което е поскъпване от 1,7% за денонощието.

Седмичен поток на средства в милиони щатски долари към криптоактиви. Графика: CoinShares/Bloomberg LP Седмичен поток на средства в милиони щатски долари към криптоактиви. Графика: CoinShares/Bloomberg LP

Комбинация от подкрепящи събития помага за увеличаване на влетите средства: пускането в САЩ на спот биткойн борсово търгувани фондове през януари, както и очакваното през април разполовяване, при което се намалява наполовина възнаграждението за копачите на биткойни.

От началото на годината около 10,3 млрд. долара са влезли в криптоактиви, което е почти колкото сумата от 10,6 млрд. долара за цялата 2021 г., според доклада на CoinShares. Това беше и годината, в която биткойнът достигна предишната си рекордна стойност от 69 хил. долара.

Спот биткойн ETF-ите, включително тези на BlackRock и Fidelity, са привлекли най-голям дял от вливанията на средства към криптопазара през 2024 г. Те са помогнали за компенсирането на отлива от инструмента на Grayscale, след като бе преобразуван от тръст в ETF.

„Въпреки увеличението на цените притокът към търговия на късо при биткойна продължава“, посочва ръководителят на звеното за проучвания на CoinShares Джеймс Бътърфил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още