IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалутите са – и не са – пари

Когато хората от криптосектора говорят за пари, те изглежда се интересуват само от функцията на съхранение на стойност

14:33 | 16.03.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

„Пари“ е небрежна дума и като цяло се използва за неща, които са общо взето разчетна единица (като американския долар) и/или се приемат като средство за обмяна (като банков депозит).

„Пари“ почти никога не означава нещо, което просто е добро съхранение на стойност или се очаква стойността му да се увеличи с времето, пише Итън Бухман, съосновател на Cosmos и главен изпълнителен директор на Informal Systems, в материал, публикуван от CoinDesk. Разбира се, съхранението на стойност е важна функция на парите, но е единствената от едва три функции, споделяни по-широко с други неща.

Има далеч повече неща, които функционират като съхранител на стойност, отколкото неща, които функционират като общоприета разчетна единица (мерна единица за пазарна стойност, бел. ред.) или като общоприето средство за извършване на обмяна. А това прави разчетната единица и средство за обмяна много по-специфични характеристики за парите.

Разбира се, може да има много неща, използвани като средство за обмяна, като се има предвид възходът на идеята за „опаричаването“ – на базата на готовността на хората да приемат дадено нещо за уреждане на трансакция.

Така че когато говорим за пари, това, което наистина ги прави пари, е използването им за размяна и отчитане на стойност. Но когато хората от криптосектора говорят за пари, по някаква причина те изглежда се интересуват само от функцията на съхранение на стойност – подобно на брандирането на биткойна като „дигитално злато“.

Бъдете честни: не говорите за пари, а за капиталови активи. В някои случаи се имат предвид дисконтирани парични потоци. В други се има предвид недостигът или стойността на криптографски дигитален актив. В някои случаи и двете.

Но обикновено не става въпрос за парите по начина, по който обикновено се използват.

Честно казано, и аз не съм сигурен, дали някой в 21-ви век наистина знае какво точно са парите, признава Бухман. В криптосектора дефиницията на пари е размита от хора, които са хиперфиксирани върху активите като съхранение на стойност, подценявайки колективното ни бъдеще. Парите са за отчетност и обмяна, не само средство за съхранение на стойност.

Ако наистина искате да говорим за пари, трябва да говорим за това как криптовалутите могат да бъдат използвани като разчетна единица и средство за обмяна – каквато е била и първоначалната идея за биткойна като децентрализирана дигитална валута.

Би трябвало да е достатъчно ясно на всеки, че криптоактивите рядко се използват за която и да е от тези цели.

Вярно ли е това? Може би не съвсем.

Единственото място, където криптовалутите със сигурност се използват и можем със сигурност да ги смятаме за пари, е в контекста на капацитета на собствения си блок – градивната единица на блокчейна (веригата от блокове, бел. ред.). В рамките на блока на етера се ценообразува и се уреждат сделки в етери, така че етерът е пари в контекста на икономиката, създадена около собствените му блокове.

Това важи за почти всички валути от т. нар. Слой 1 (монети в базова мрежа и нейната основна инфраструктура – като биткойн, етер и др., бел. ред.)

Може да се каже и че етерът например (или солана или друг токен) се използва като средство за обмяна или разчетна единица и при други обстоятелства, включително търговия на криптовалутни двойки на борси или за покупка на незаменяеми токени (NFT).

Докато има неща, които се ценообразуват директно в етер или солана, или докато има дългове, деноминирани в тези монети, те действат като средства за обмяна.

Но въпреки казаното дотук, споровете за това кои са по-добрите пари в момента не помагат, тъй като едва ли мнозина наистина използват токените като пари. Освен ако не изчислявате или извършвате значителна част от плащанията си в криптовалута, пише още Бухман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 16.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 1 месец
Криптошибанията харчи ток приблизително колкото цяла Малайзия. После пипурките тук изпадат в зелен оргаззъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 1 месец
Криптото е пари, колкото и кокошките са пари. Тоест - няколко души могат да си плащат с кокошки. Но стигайки до юридически лица - вече не са пари. Там работят само истински пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още