IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Институционалните инвеститори може да помогнат на биткойна да запази новите рекорди

Традиционните институции някога стояха настрани, а днес са тук с пълна сила, коментира Нейтън Маколи от Anchorage Digital

13:00 | 07.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: David Lombeida/Bloomberg
Снимка: David Lombeida/Bloomberg

Докато институционалните инвеститори наливат пари в биткойна, последното рали на криптовалутата до нови рекорди може се окаже с по-голям потенциал, отколкото това през 2021 г., посочват експерти, цитирани в материал на Ройтерс.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация, известна със своята волатилност, мина прага от 69 хил. долара във вторник, водена от вълнението около пуснатите в САЩ през януари спот биткойн борсово търгувани фондове (ETF) и очакванията, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвите тази година.

И тъй като биткойнът няма и 20 години като финансов актив, прогнозирането на ценовата му траектория остава изключително трудно. Само месеци след като интересът на инвеститорите на дребно доведе цената до предишния ѝ връх, криптовалутата се срина, повличайки секторът със себе си.

Но по-дълготрайният ангажимент на институционалните играчи би могъл да помогне на токена да задържи високите цени този път, коментират анализатори и мениджъри.

„Традиционните институции някога стояха настрани; днес те са тук с пълна сила като принципните двигатели на бичия криптопазар“, коментира Нейтън Маколи, главен изпълнителен директор на криптоплатформата Anchorage Digital.

През февруари например софтуерната фирма MicroStrategy съобщи, че е купила около 3000 нови биткойна за 155 млн. долара, а платформата Reddit разкри, че е купила малко количество биткойни и етери.

„Пазарът е тласкан от някои от китовете в криптоиндустрията“, коментира Стийв Сосник, главен стратег на Interactive Brokers, според когото може да има известно свиване на цената на биткойна в краткосрочен план, тъй като инвеститорите ще прибират печалби.

Биткойнът поскъпна с над 50% само тази година, като голяма част от ръстовете съвпадат с притока на средства към новите биткойн спот борсово търгувани фондове (ETF), привличащи нова вълна свеж капитал. Нетния приток на средства в продуктите е достигнал 7,9 млрд. долара към понеделник, показват данни на BitMex Research.

Суей Чун, главен изпълнителен директор на CF Benchmarks, посочва, че знае за някои регистрирани инвестиционни съветници и други големи институции, които купуват ETF-ите, въпреки че отказа да назове кои са те.

„За институциите основната привлекателност на биткойна е потенциалът за диверсифициране, който предлага“, посочи той.

В същото време анализатори на Bitfinex посочват, че „всеки един спад след достигането на върха на настоящия цикъл може да е по-малко драстичен от предишните движения надолу. Видяхме подобна стабилна траектория при цената след огромното увеличение след пускането на златните ETF-и“.

Други индикатори за измерване на интереса на инвеститорите на дребно, като търсения в Google, остават сподавени спрямо 2021 г. и 2022 г., показва Google Trends.

Динамика на снабдяването

Биткойнът, който съществува от 2008 г., остава спекулативен актив, доминиран от инвеститорите на дребно. И именно краткото му съществуване прави трудно предсказването на това как ще се търгува в продължение на няколко икономически цикъла.

За разлика от суровини като златото той няма икономически фундаменти като златото, така че няма надежден начин да се предскаже цената му, предупредиха по-рано миналия месец от Европейската централна банка.

Но въпреки това, както и със суровините, факторът на снабдяването има роля.

Едно неизвестно е факторът на биткойните, заключени във фалирали структури, които могат да бъдат ликвидирани през идните месеци. Криптовалути на стойност 35 млрд. долара са били блокирани във фалити само през миналата година, въпреки че от Ройтерс посочват, че не могат да кажат каква част от тях са под формата на биткойни.

От друга страна, предстоящото разполовяване се очаква допълнително да намали снабдяването, което така или иначе е ограничено до 21 млн. биткойна. За последно такова нещо имаше през 2020 г., което означава, че ще има повече натиск върху биткойн снабдяването спрямо ралито през 2021 г.

Това може да тласне цените нагоре, посочва Зак Пандъл, управляващ директор на звеното за проучвания на Grayscale Investments, който оперира един от спот биткойн ETF-ите.

„Търсенето на биткойни се сблъсква с изключително затегнатото снабдяване“, посочи още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още