IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще се случи, ако цената на биткойна стигне нов рекорд?

Сега доста неща са различни от последния цикъл, но възможно ли е това да е достатъчно, за да видим промяна в развитието на новия такъв в сектора

13:55 | 05.03.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Не е нужно да обясняваме, че биткойнът е в серия. Първата и най-голяма криптовалута по пазарна капитализация продължава да поскъпва, след като по-рано мина психологическата граница от 65 хил. долара, показват данни на CoinDesk Indices. Сега е съвсем близо до абсолютния си рекорд от почти 69 хил. долара, отбелязан в края на 2021 г. – преди лошите неща да се случат, пише Даниел Кун в откъс от нюзлетъра The Node на CoinDesk.

Мнозина, дори и хора от индустрията, бяха изненадани от движението на цените, като се има предвид колко мрачни бяха пазарните настроения около криптовалутите само допреди няколко месеца. Дори и големите борси като Coinbase не го очакваха, като се има предвид, че увеличената активност предизвика (ново) спиране на електричеството. Изненадата е толкова голяма, че някои са предпазливи да кажат, че това е началото на нов бичи цикъл, като се има предвид, че нещата може да се влошат толкова бързо, колкото бе поскъпването на биткойна.

Но има някои съществени различия, които вече отличават този цикъл от 2020-2021 г. – при положение че мечият пазар отми някои от най-лошите аспекти на индустрията. Необходимо ли е увеличаването на интереса към криптовалутите да бъде съпътстван с измами, престъпления и странно поведение? Въпреки че е опасно да го кажа, пише Кун, този път може би ще е различно.

Първо, пред нас стои въпрос за няколко милиарда долара: спот биткойн борсово търгуваните фондове (ETF) продължават да растат ли, растат. Десетте активни фонда отбелязаха нетен приток на капитал от 8 млрд. долара досега, което не само върна надеждността на криптосектора, като се има предвид ангажираността на доказани финансови институции като BlackRock, Fidelity и Merrill Lynch, но също така оказа и значителен натиск за покупка върху основния актив – биткойна.

Възможно е ETF-ите да са променили динамиката на пазара, като са предложили по-сигурен начин хората да получат експозиция. Ако не друго, тези ETF-и доказват, че е имало латентно търсене на биткойни от всички части на пазара – от инвеститорите на дребно до свръхбогати хора, искащи от банките си експозиция към криптовалутите. ETF-ът на BlackRock например е първият фонд, достигнал 10 млрд. долара активи под управление толкова бързо – а според някои следващите 10 млрд. може да дойдат и още по-бързо.

Но вниманието на традиционните финанси не е фиксирано само върху ETF-ите. Криптодериватите на CME Group, обикновено приемани като прокси на институционалния интерес, се радват на рекордни търгувани обеми. Подобна тенденция имаше и по време на предишния цикъл, когато интерес имаше от повече и повече сектори. Колкото повече цените на криптовалутите вървят нагоре, толкова повече хората искат да играят с тях.

Няма ги известните личности

Интересно е, че сегашният цикъл не е привлякъл същото ниво на ангажираност от страна на известни личности – поне не все още. Това може да е фактор, който да ни лиши от фигури като тази на Сам Банкман-Фрийд, който искаше да си спечели обществено доверие във FTX, купувайки си подкрепа от популярни лица. Може би това, че Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ съди Ким Кардашиан или хората, които са рекламирали монетата TRON, без да го разкриват, да държи Холивуд настрана.

Разбира се, всичко това може да се промени, но засега липсата на „инфлуенсъри“ е положително развитие, като се има предвид, че проучванията показват колко лоши имат склонността да бъдат техните инвестиционни „съвети“. По същия начин гласовете, които се чуваха най-силно по време на последния цикъл – личности като Алекс Машински, Чанпън Джао, До Куон, Сам Банкман-Фрийд, Су Джу и др. – до голяма степен бяха дискредитирани и изглежда има липса на нови емблематични лица, а криптосекторът се надява да остане така.

Това само по себе си може да се окаже само надежди и си заслужава да се замислим защо „инфлуенсърите“ се появиха на първо място. Една теория е, че инфлуенсърите в криптосектора излязоха наяве, защото самите цени на дигиталните активи се самоподдържат и някой се появява, за да координира вниманието към един проект или друг. Това се усилва, както отбелязва Bloomberg, от способността на трейдърите да трупат взети назаем средства, създавайки ливъридж в опит да увеличават печалбите си.

Като се има предвид равнището на кредитиране, което вече се натрупва на криптопазара, и огромният размер на капиталите, изливащи се в мемекойни като доуджкойн и шиба-ину, става ясно, че много хора са решили да залагат на едро и този път.

Институционалното кредитиране

И макар законите в САЩ все още да не са се променили, то има някои отчетливи промени, включително MiCA (Регламент относно пазарите на криптоактиви) в Европейския съюз, програмата за лицензиране на търговията с дигитални активи в Обединените арабски емирства (ОАЕ) и лобистките усилия на места като Канада. Това означава, че скоро повече трейдъри ще имат по-регулирани начини за достъп до криптодеривати.

Надеждите са, че секторът на криптокредитирането няма да поеме по същия гаден път, както последния път, като се има предвид, че накрая се оказа доминиран от шепа вече фалирали хедж фондове като Alameda Research и Three Arrows Capital, които трябваше да генерират доходността, плащана на потребителите на вече също фалирали платформи за кредитиране като Celsius, BlockFi и Genesis.

Някои оператори на платформи за криптокредитиране вече са говорили за това какво се е объркало последния път, а други подчертават, че има начини индустрията да се саморегулира – като например чрез разделянето на криптотърговията от управлението на активи и т. нар. доказателство за резерв (доказателство, че попечителят държи активите, които твърди, от името на клиента си, бел. ред.).

Въпреки това няма гаранции, че същите грешки няма да бъдат направени отново (или че биткойнът ще продължи да поскъпва, след като изобщо достигне нов абсолютен връх). Трябва да отбележим, че скорошното рали бе наред със значителен напредък при индексите S&P 500 и Nasdaq и подновен ръст при американския технологичен сектор, изненадвайки мнозина, които очакваха, че високите лихвени проценти ще държат настрана капитала от по-рисковите сектори.

Може криптовалутите да са обречени на сизифови цикли на растящи проценти незаконна дейност, измами, спекулации и алчност всеки път, когато цените се изстрелват нагоре, заради природата на развитие на тези цикли. Но, засега, след като бе изчистен най-лошият аспект на индустрията и мнозина искат да правят нещата по различен начин (имайте предвид „законно“), си заслужава да се надяваме, че нещата няма да се развият на зле, пише Кун.

Всяко едно нещо, което расте, ли трябва да намалее? Наистина ли този път ще е различно?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
nikiangel
преди 1 месец
Pump->Pump->Dump
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
scott
преди 1 месец
уви, нищо не е различно.Блек Рок надува цената чрез свързани сделки и чака да увлече по-молки инвеститори.Може да се случи. Но спад пак ще има и то як. Изненедва ме само тойминга. мислех, че преди данъчния сезон нема да има наливане в измамни активи. или може би, има пари, които искат да се изкарат на загуба за да се избегнта данъци?все едно - ТОВА НЕ ГО ОЧАКВАХ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още