IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите на дребно се връщат предпазливо на криптопазара

Интересът обаче все още е далече от този по време на последния бичи пазар отпреди три години

14:29 | 19.02.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Малките инвеститори започват постепенно да се връщат към криптовалутите, макар и не с темповете от последния бичи пазар преди три години, пише Bloomberg.

На най-голямата американска криптоборса Coinbase Global нетните приходи от потребителски трансакции са се увеличили с 60% през четвъртото тримесечие спрямо година по-рано и с 80% спрямо третото тримесечие, става ясно от писмо до акционерите, публикувано в четвъртък. При Robinhood Markets, която представи данни във вторник и е ориентирана основно към потребителите на дребно, номиналните криптообеми през декември са се увеличили с 242% спрямо година по-рано, съобщи компанията.

И това са най-новите признаци, че инвеститорите на дребно, които изгубиха милиарди след краха на цените през 2022 г., може би започват отново да се връщат към сегмента благодарение на новия подем след пускането в САЩ на спот биткойн борсово търгуваните фондове (ETF). Цената на биткойна се увеличи повече от два пъти миналата година в очакване на новите инструменти.

„Има признаци, че потребителите на дребно започват да се връщат на пазара, но все още не и близо до мащаба на последния бичи пазар“, коментира Кайл Доан, трейдър на Arca. „Дори криптоакциите като COIN (борсовият код на Coinbase, бел. ред.) и миньорите показват повече волатилност от много монети“, посочва той.

Инвеститорите на дребно са от ключово значение за криптовалутите. Те отговарят за преобладаващия дял от приходите на Coinbase по време на последния бичи цикъл и са ключов двигател на приходи за повечето платформи.

Знак за това, че този тип инвеститори все още не са готови да се върнат към предишната си ангажираност на пазара, са търсенията в интернет на думата „Bitcoin“ – метрика за интереса на инвеститорите на дребно към сегмента, следена от Wall Street. При нея е имало пик през първата половина на януари, когато беше дебютът на ETF-ите в САЩ, но след това се е върнала обратно към равнищата си от времето на мечия пазар, показват данни на Google Trends.

Изтеглянията на водещите приложения на криптоборси, много използвани от инвеститорите на дребно, също остават значително под нивата от времето на бичия пазар. През четвъртото тримесечие приложението на Binance – най-голямата криптоборса в света, е било теглено 10 млн. пъти, което е ръст спрямо 9 млн. през предходния период и 8,1 млн. през последните три месеца на 2022 г., според информация от фирмата за пазарни проучвания Sensor Tower. То имаше 25,8 млн. сваляния по време на пика си през второто тримесечие на 2021 г.

Свалянията на приложението на Coinbase са се увеличили с 13% на тримесечна основа, но остава спад на годишна основа, посочват от Sensor Tower. Свалените 1,7 млн. пъти през четвъртото тримесечие обаче остават едва част от пика от 10,8 млн. през второто тримесечие на 2021 г.

Търгуваните от потребителите обеми на Coinbase се увеличават през последното тримесечие на миналата година. Графика: Bloomberg LP Търгуваните от потребителите обеми на Coinbase се увеличават през последното тримесечие на миналата година. Графика: Bloomberg LP

Гледайки и към търгуваните от потребителите обеми, се намираме едва на 16% от последния пик, коментира Оуен Лау, анализатор на Oppenheimer & Co. С връщането на парите от фалиралите структури има много място за потенциално действие, допълва той.

Много инвеститори също така се надяват и на ново рали благодарение на предстоящото разполовяване на биткойна, което се очаква през април – в рамките му ще намалее наполовина възнаграждението в биткойни за копачите. В понеделник, минути преди 12:30 ч. цената на биткойна се намира на ниво от 52 294 долара, което е ръст от около 0,7% за денонощието.

„Със сигурност видяхме някои добри двигатели на растежа“, коментира главният финансов директор на Coinbase Алесия Хаас в интервю за Bloomberg. В миналото разполовяването е водило до по-голяма ангажираност от страна на инвеститорите на дребно и растеж, коментира още тя.

Ако цените продължават да се повишават – цената на биткойна се е увеличила с над 10% от началото на годината – за инвеститорите на дребно вероятно ще е трудно да устоят, посочват наблюдатели.

„С повишаването на пазарната капитализация на криптовалутите, търговията на дребно се увеличава също“, коментира Алиса Чо, анализатор на Bitwise, в публикация в X. „Всеки иска да е част от бичия пазар“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: Скъсана_Прашка, квиик квиик! какво каза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 14
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
Измамените камилчвта, позабравили как хубаво ги изтупаха миналия път, отново влизат в мрежата. Нищо. Не е тъъъп тоя, дето яде баницата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още