IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптопотребителите в света ще се увеличат с една четвърт през 2024 г.

Общият им брой се очаква да достигне общо 830 млн. души тази година, като всеки четвърти потребител ще е от Индия

06:46 | 18.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Миналата година беше особено положителна за криптовалутите, а ралито на пазара привлече впечатляваща активност в сектора, увеличавайки и броя на потребителите на дигитални валути.

Според данни, представени от AltIndex.com, броят на хората, използващи криптовалути като метод за плащане или инвестиция, е достигнал 670 млн. души миналата година. Този брой се очаква да скочи с още 25% и да достигне 830 млн. души през 2024 г.

Между 2020 г. и 2022 г. над 350 млн. души по света са започнали да използват криптовалути като платежно средство или инвестиция, показва проучване на Statista. По-масовото приемане на дигиталните активи продължи и през изминалата година въпреки по-предизвикателната икономическа среда и насрещните ветрове в индустрията.

Само през 2023 г. броят на криптопотребителите е нараснал с впечатляващите 57% на годишна основа и достигна 670,5 млн. души. Според статистиката потребителската база ще продължи да се разраства и тази година, но по-бавно от предходните.

Statista очаква около 160 млн. души да се включат в крипторедиците през тази година, с което общият брой да достигне 833,7 млн. души – почти 15 пъти повече отпреди едва пет години. До 2028 г. криптоиндустрията се очаква да отбележи нов ключов етап от развитието си с 1 млрд. потребители по света. Делът на хора, притежаващи криптовалути, също ще нарасне през този период от 10,76% до 12,39%.

 

Всеки четвърти криптопотребител през тази година ще е от Индия

При сравнението по държави Индия остава водеща в сектора с най-голям дял при криптопотребителите. В страната се наблюдава значително увеличение на инвеститорите в дигитална валута, водено от разрастването на средната класа, както и по-слабо развитата система на традиционните финанси.

През изминалата година в Индия е имало 206 млн. криптопотребители. Statista очаква стойността им да нарасне с 30% и да достигне близо 270 млн. през тази година. това означава, че всеки четвърти криптопотребител в света ще е от Индия. Също така това означава, че в страната ще има повече потребители, отколкото общо в следващите седем по големина криптострани.

И макар по-голямата част от общата стойност на трансакциите да идва от американския пазар, американците са далеч зад индийците по отношение на употреба. Според статистиката американският пазар ще достигне 87,7 млн. потребители през 2024 г., което е с 18% повече от миналата година. Бразилия, Индонезия и Русия следват със съответно 46,4 млн. души, 40,8 млн. души и 32,8 млн. души. Това обаче остава много над двете най-големи криптодържави в Европа – Великобритания и Германия със съответно прогнозирани 20,1 млн. и 17,2 млн. потребители през 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 18.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още