IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Дупката Alameda“ се затваря с милиардите към спот биткойн ETF-ите

Инструментите са привлекли нетен приток на капитал от около 10 млрд. долара, подкрепяйки цената на най-старата криптовалута

14:30 | 13.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дългоочакваните спот биткойн борсово търгувани фондове (ETF) вече влияят на начина, по който криптопазарът функционира – само два месеца след пускането си на 11 януари.

Инструментите, включително на BlackRock и Fidelity Investments, са привлекли нетен приток на капитал от около 10 млрд. долара, подкрепяйки цената на най-старата криптовалута до рекордни нива. Тя стигна 73 306 долара в сряда, което е поскъпване от 1,7% за последните 24 часа минути преди 14 ч. българско време.

И докато ефектите върху стойността са очевидни, ETF-ите са отговорни и за други по-деликатни промени в начина, по който биткойнът се търгува. Моделите на търговия на криптовалутите сега се приближават повече до тези на традиционните пазари.

Спот биткойн търгуваните обеми: централизирани борси спрямо 10-те ETF-а. Графика: Bloomberg LP Спот биткойн търгуваните обеми: централизирани борси спрямо 10-те ETF-а. Графика: Bloomberg LP

Търгуваните обеми за десетте ETF-а, пуснати на 11 януари, започнаха осезаемо да се ускоряват в края на февруари в синхрон с ръста в цената на биткойна. Само на 5 март 10,4 млрд. долара от общо 61 млрд. долара в спот биткойн търговия са отишли към ETF продуктите.

Те постепенно подобряват ликвидността при спот биткойн търговията след срив, известен като „дупката Alameda“, предизвикан от краха на криптоборсата FTX на Сам Банкман-Фрийд и сестринската фирма Alameda Research.

Дълбочината на пазара – способността на криптопазара да абсорбира относително големи поръчки без голямо понижение на цените – се е подобрило от пускането на ETF-ите.

Пазарната дълбочина на биткойна показва признаци на възстановяване. Графика: Bloomberg LP Пазарната дълбочина на биткойна показва признаци на възстановяване. Графика: Bloomberg LP

„Биткойн ликвидността се е подобрила значително през последните два месеца и е нагоре с приблизително 60%, откакто бяха одобрени спот ETF-ите в началото на януари. Както маркет мейкърите, така и трейдърите се върнаха към пазара с 2% дълбочина за биткойна, която е близо до равнищата отпреди FTX в доларово изражение“, коментира анализаторът на Kaiko Десислава Оберт в имейл за Bloomberg.

Пускането на ETF-ите и институционалните инвеститори, които привлякоха, също така промениха и часовете, през които работи средностатистическият криптотрейдър. Криптопазарът обикновено се приема за отворен 24/7, като активите могат да се търгуват денонощно всеки ден.

Налице обаче е засилване на активността около времето, когато традиционните пазари затварят, когато стойността на нетните активи на ETF-ите е фиксирана.

„Над 55% от биткойн търговията в американски долари сега се извършва по време на американските часове (на търговия, бел. ред.), повишение от 47% миналата година, като близо 90% се извършва през уикенда“, коментира Оберт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още