IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко ще струва на бизнеса преминаването към европейската валута?

Трябва да се пренастроят близо 460 хиляди фискални устройства, съобщи Станислав Попдончев, зам.-председател на БСК

14:07 | 19.04.24 г.

Без нормативната промяна бизнесът не може да започне да променя процесите си при преминаване към еврото. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Станислав Попдончев, зам.-председател на БСК, който беше част от работна група за подготовката на закона за въвеждане на еврото, чието обществено обсъждане е до 24 април.

„За подготовката на част от бизнеса са необходими нормативни промени и законът за еврото да мине през Народно събрание, което едва ли ще се случи до месец. След това трябва да се направят промени в наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти, в някои наредби на Комисията за защита на конкуренцията“, посочи той.

Станислав Попдончев обясни, че по първоначални оценки на бизнеса между шест и осем месеца ще са необходими, за да се пригодят системите за работа с евро.

„Има публикувана много подробна и пълна оценка на въздействието на приемането на еврото, отбеляза зам.-председателят на БСК. – По отношение на фискалните устройства трябва да се подмени най-малко софтуера на над 460 хиляди устройства, от които 356 хиляди са обикновените касови апарати. Това означава доразработване на допълнителни функционалности за работа с евро, изпитване в Българския институт по метрология, след което актуализация на софтуера или през втори канал за комуникация, или на място в търговския обект.“

Попдончев уточни, че няма да се наложи смяна на самите фискални устройства, но промяната на софтуера ще варира от 44 до 100 лева на устройство според Асоциацията на производителите и търговци на фискални устройства. Той добави, че процесът може да отнеме до пет и половина месеца, като „асоциацията би могла да се справи със смяната, стига да има достатъчна яснота кога трябва да се направи“.

По думите му, сценарият за приемане на еврото, по който БСК е работила, е бил за 1 януари 2025 г., като алтернативи са били 1 март и 1 юли същата година.

Според Попдончев датата е изключително важна за подготовката на фирмите. „Бизнесът няма проблем с влизането в еврозоната – напротив, той е готов отдавна като нагласа и настоява за това. По-големите компании се готвят отдавна, при по-малките и средните предприятия има повече изчакване“, смята той и поясни, че при малките предприятия основните притеснения са за периода на двойно обращение на евро и лев, но се надява, че това ще се разреши с информационната кампания.

Повече за подготовката на бизнеса на приемането на еврото, как това ще се отрази на бизнес софтуера може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още