IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тим Курт: Инвестираме 800 млн. лв. в два соларни парка и модернизация на производството на катодна мед

Няколко са програмите за опазване на околната среда, за да подобрим региона на Средногорието, посочи изпълнителният директор на "Аурубис България"

20:14 | 26.04.24 г.

До 2027 г. трябва да реализираме инвестиции в размер на 800 млн. лева в разширяване на производството и в два нови соларни парка. През следващите няколко години ще реновираме нашите производствени мощности, ще извършим ремонт на инфраструктурата и имаме няколко програми за опазване на околната среда в региона. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Тим Курт, изпълнителен директор на "Аурубис България" и президент на Германо-българската индустриално-търговска камара.

„Два нови соларни парка, допълнителен капацитет за рафиниране на 100 хиляди тона мед и модернизация на производството на катодна мед са основите в инвестицията от 800 млн. лв. на "Аурубис" в завода край Пирдоп и Златица“, уточни мениджърът.

Тим Курт разкри, че се предвижда инвестиция и в четвърти соларен парк. „Имаме няколко програми за опазване на околната среда, като през цялото време се опитваме да подобрим региона в нашето красиво Средногорие, като инвестираме в обществото“, добави той към казаното за инвестиционните намерения на "Аурубис България" .

По думите му днес търсенето и използването на мед е 7% за възобновяеми технологии, но следващата и по-следващата година ще стигне до 30%. Според него прогнозата показва с колко ще нарасне търсенето в процеса на декарбонизация и електрифициране на транспорта.

Той очаква най-голямо да е търсенето за зелените технологии, като соларни панели и съхранение на енергия.

Тим Курт отбеляза, че увеличението при рафинирането ще бъде със 100 хил. тона годишно и се надява в бъдеще да има възможност да се диверсифицира.

"Посланията ни са две – тази голяма инвестиция е знак, че сме в България дългосрочно, и, на второ място, че имаме планове за нови инвестиции през 2027 г.", коментира изпълнителният директор на "Аурубис България". Той добави, че инвестицията се прави и с откриване на нови работни места, за които се търсят квалифицирани кадри.

Как се движи цената на медта на световните пазари? Как работи "Аурубис България" с партньорите от мините в региона? Къде отива продукцията на фирмата от катодна мед? Завръща ли се оптимизмът в германската икономика? Как геополитиката се отразява на пазара на мед може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още