IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aurubis прави чистка в ръководството заради кражби в завода ѝ в Хамбург

През следващите месеци ще бъдат отстранени както главният изпълнителен директор Роланд Харингс, така и финансовият и оперативният директор на производителя на мед

18:43 | 23.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големият доставчик на мед в Европа, германската Aurubis AG, освободи висшия си мениджмънт, включително главния изпълнителен директор Роланд Харингс, докато компанията се опитва да се справи с последствията от кражбите на благородни метали, разкрити в завода в Хамбург миналата година, пише Bloomberg.

Aurubis е собственик на медодобивното предприятие край Пирдоп и Златица, като българското звено „Аурубис България“ се нарежда на 11-о място сред най-големите компании в Югоизточна Европа с приходи от 4,2 млрд. евро за 2022 г.

Производителят е прекратил договорите на Харингс, на главния финансов директор Райнер Верховен и на главния оперативен директор Хайко Арнолд.

Aurubis предизвика шок в европейската медна индустрия през август, когато заяви, че е била засегната от сложна измама, извършена от доставчици и съучастници в нея. Измамата - която включва ценни суровини за скрап - е предхождана от по-малка кражба, разкрита няколко месеца по-рано, като всичко това повдига неудобни въпроси относно контрола за сигурност.

Промените в ръководството следват решението на Aurubis да проведе независимо правно разследване на измамата, която струва на производителя на мед около 169 млн. евро. Фирмата предупреди през декември, че може да направи промени в ръководството, след като прегледът приключи.

Главният изпълнителен директор на Aurubis Роланд Харингс. Снимка: Ting Shen/Bloomberg Главният изпълнителен директор на Aurubis Роланд Харингс. Снимка: Ting Shen/Bloomberg

„По този начин тримата членове на борда поемат отговорност за уникалните предизвикателства, пред които Aurubis се изправи през изминалата фискална година, особено в светлината на сериозните случаи на измами и кражби в завода в Хамбург и инцидентите, свързани с безопасността на труда“, посочва компанията.

Главният изпълнителен директор ще напусне в края на септември, докато финансовият директор ще се оттегли в края на юни. Арнолд ще напусне в края на следващия месец.

Aurubis обяви, че нейният надзорен съвет е започнал процес на търсене на заместници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още