IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога Paysera България ще се превърне в нео банка

Каква е целта на компанията за участие в утрешното събитие IPO аукцион, коментират Филип Мутафис и Мартин Богданов

20:16 | 11.06.24 г.

Ръстът на Paysera България до момента е органичен, а IPO-то ще помогне за набирането на нужните средства за разширяване на бизнеса на компанията. Те ще бъдат използвани за подготовка за лиценз за дружество за електронни пари, за покриване на капиталови регулаторни изисквания, учредяване на дъщерно дружество за споделени пари. Това съобщи Филип Мутафис, изпълнителен директор на Paysera България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

 „След IPO-то надеждите са компанията да надмине годишния си ръст от 25%-30%, който има до момента. Оценката преди IPO-то е 9,3 млн. лева, а ако компанията успее да запише всички акции, ще е около 11,3 млн. лева. Излизаме със сравнително малък пакет от акции, като оценката оставя място за растеж на цената“, посочи каква е стратегията на Paysera България мениджърът.

Той поясни, че забавянето на приемането на еврото в България е променило плановете на Paysera България за IPO. Мениджърът отбеляза, че компанията ще даде малко по-голяма тежест на румънския пазар, където има дъщерно дружество, заради по-големия потенциал за растеж в сравнение с България.

„Ще инвестираме в отворено банкиране, което е алтернатива на картовото разплащане и е въведено с директива на Европейския съюз“, съобщи Мартин Богданов, председател на съвета на директорите на Paysera България, посочвайки че компанията разработва продукти и услуги заради силните търговски контакти със северната ни съседка и интересът на компанията към румънския пазар.  

"Имаме привилегията да сме финтех компания, без да имаме технологичния разход, който е най-големият разход на всяка нео банка*. Тази привилегия се отразява в нашите финансови резултати изключително благоприятно, тъй като този най-голям разход е споделен с цялата група от компании. Това дава предимство и на потребителите на продукта – нашата цел е всички потребители във всички държави да виждат един и същ продукт, API-та, ценоразпис и потребителско изживяване", обясни Мутафис.

Той прогнозира, че в близко бъдеще всяка компания, която оперира в няколко държави или целия свят, няма да има една платежна сметка във всяка държава, а една компания като Paysera, която ще управлява финансовите им потоци навсякъде.

Мутафис очаква компанията да запълни ниши, основно чрез споделено финансиране на проекти, добавяйки, че мобилното приложение от години позволява интегрирането на други финтех бизнеси и банки, които предлагат кредитни и инвестиционни продукти.

"От гледна точка на инфраструктура и идея го имаме разработено. В групата на Paysera имаме и изцяло дигитална банка в Грузия. Основната система се надгражда с депозитни и кредитни продукти, така че в един момент, ако един от партньорите реши, че е готов да скочи на следващото ниво от дружество за електронни пари с банков лиценз, това няма да бъде технологичен проблем", коментира Мартин Богданов.

За 12 юни е планирано първичното публично предлагане на Paysera България на пазар beam на Българската фондова борса (БФБ). Дружеството търси от инвеститорите близо 2 млн. лева, като ще им предложи 163 хиляди обикновени акции при цена от 12,2 лева на акция. Във връзка с предлагането дружеството организира поредица от информационни събития за инвеститори в София и страната, както и в Букурещ, като е имало сериозен интерес в големите български градове.

*Нео банката е банка е на 100% позиционирана на дигитална и мобилна платформа – няма физически банкови клонове. Играе ролята на институция, която предлага проверка на сметка, мобилни депозити, P2P плащания, инструменти за мобилно бюджетиране, предплатена дебитна карта и различна форма на спестовен акаунт.

Какво показва роуд шоуто на Paysera България? Кой е на-интересният въпрос, зададен от потенциален инвеститор? Повече за плановете и продуктите на Paysera България може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение!

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 11.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още