IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Paysera България планира IPO на пазара за растеж на БФБ

Финтехът ще търси до 2 млн. лв. от инвеститорите, съобщи изпълнителният му директор Филип Мутафис

17:27 | 18.03.24 г.

Финтех компанията Paysera България планира да кандидатства пред БНБ за лиценз за дружество за електронни пари. Компанията предвижда също в най-скоро време да увеличи капитала си чрез първично публично предлагане (IPO) на Българската фондова борса. Дружеството ще търси до 2 млн. лв. от инвеститорите на пазара за растеж BEAM, съобщи Филип Мутафис, изпълнителен директор на Paysera България и член на управителния съвет на Българската финтех асоциация, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Нашата паспортизация най-вероятно ще е в Румъния. Това ще ни даде по-голяма автономност, ще правим продукти и услуги, които са по-добре рационализирани за потребителите ни в България, и през дъщерното ни дружество в Румъния в партньорство с другите компании от групата Paysera“, уточни мениджърът.

Мутафис добави, че до дни ще внесат документите. Той обясни, че от доста време Paysera България има положителен паричен поток, но уточни, че финтехът не е типичният стартъп, който има нужда от финансиране, за да продължи да съществува.

Paysera България е компания в областта на платежните услуги, която дава възможност на клиентите си чрез IBAN сметка да изпращат и получават пари в различни валути по целия свят. Това е едно от малкото дружества в България извън банковата система, които дават възможност за откриване на IBAN сметка, и то с изцяло онлайн регистрация. Компанията предлага и платежни решения за онлайн магазини, търговски обекти, ресторанти, заведения и други.

„Другото основно перо, в което искаме да инвестираме, е краудфъндинг. Искаме да направим дъщерно дружество за споделено финансиране в областта на недвижимите имоти“, сподели още Филип Мутафис.

Първоначалните планове на Paysera България бяха за издаване на до 163 хил. нови акции с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност от 12,20 лв. на акция. Точните параметри на публичното предлагане ще станат ясни след одобрението на документите от Българската фондова борса.

Ако първичното публично предлагане на Paysera България бъде успешно, това ще бъде 17-ото IPO на пазара за растеж BEAM. От миналата седмица там се търгува емисията акции на „Болерон“ след успешното публично предлагане, при което дружеството набра 3,17 млн. лв.

Какво показва консолидираният финансов отчет на Paysera България за 2022 г.? Какви са плановете за развитие на Paysera България? Кои компании направиха преди финтеха публични предлагания на акции на BEAM? Забавя ли се пулсът на финтех сектора? Какво е новото при регулациите в ЕС в дигиталната сфера и има ли нужда от промяна? Как се отразява геополитическото напрежение на финтех сектора? По какъв начин изкуственият интелект променя финансовите технологии?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

 Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 18.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още