IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атинското летище и кипърска компания тестват апетита за съживяване на IPO-та в Европа

През 2023 г. беше отбелязано най-ниското ниво на набраните при листвания средства от поне десет години насам

23:27 | 06.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Поредица от борсови дебюти начело с международното летище в Атина ще даде инерция на спящия пазар на листвания в Европа, пише Bloomberg.

Общо първичните публични предлагания се очаква да наберат над 1,6 млрд. долара в първи признаци за активност, след като 2023 г. отбеляза най-ниското ниво на набрани средства при листвания в Европа от поне десет години. Освен международното летище в Атина, борсовите дебюти на кипърската компания в областта на отбраната Theon International, германският производител на скоростни кутии за военни автомобили Renk GmbH и казахстанската авиокомпания Air Astana ще дадат добра индикация за апетита на инвеститорите в момент, когато европейските борси доближават рекорди.

IPO-та идват в подходящ момент. Геополитическото напрежение подкрепя акциите на компаниите от отбранителната индустрия в Европа, докато пътуванията и развлеченията наваксват изоставането си след спада по време на пандемията. Но не всичко е цветя и рози – цената на акциите на летището в Атина беше в горната част на диапазона ѝ, като то набра 785 млн. евро, а цената на Theon беше на дъното.

„Пазарът е все по-разнороден“, коментира Евгения Молотова, старши инвестиционен мениджър в компанията Pictet Asset Management. Тя отбелязва, че макар „летището в Атина да е в положителна взаимовръзка със съживяването на туризма в еврозоната, Renault се отказа от планираното IPO на подразделението си за електромобили Ampere, „заради по-негативните нагласи около търсенето на електромобили“.

Летището в Атина ще бъде най-голямото IPO в Гърция от над двайсет години, а Theon ще бъде първото ново листване в Амстердам от над една година. Очаква се книжата на Renk да започнат да се търгуват от сряда, след като акционерът ѝ Triton продаде акции чрез IPO. Последното голямо първично публично предлагане в Европа беше това на Schott Pharma AG & Co. през септември, при което компанията набра 935 млн. долара. Това се превърна в най-голямото листване в Германия за 2023 г.

„Времето за намиране на по-евтини източници на капитал отново тече“, казва Еманюел Валаванис, високопоставен представител на компанията Mirabaud Securities. „Ако сте бизнес, който разчита усилено на активи, може да е разумно да използвате базата си с активи, за да наберете капитал и да намалите дълга. Проблемът е дали инвеститорите в акции ще се впуснат в такива сделки“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още